Tot 2020 veel energiebesparing, duurzame energie en restwarmte

Het college van B & W heeft een ambitieus energieprogramma opgesteld voor de komende vijf jaar. Tot 2020 moet ten opzichte van afgelopen jaar 7,5% energie worden bespaard en 15% van de gebruikte energie moet in dat jaar duurzaam zijn opgewerkt. Daarnaast moet in 2020 20% van de energie afkomstig zijn van restwarmte uit de Rotterdamse haven. Deze ambitie is neergelegd in het ‘Uitvoeringsprogramma 2016-2018 Duurzame energie & energieneutraliteit’, dat deze week voor het eerst wordt besproken in de gemeenteraad. De plannen passen in het streven van Pijnacker-Nootdorp om in 2050 een energieneutrale samenleving te zijn.
Wethouder Jaap van Staalduine, die het onderwerp ’energieneutrale gemeente’ in zijn portefeuille heeft, stelt in het uitvoeringsprogramma veel stappen en maatregelen voor op het gebied van energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Het gemeentebestuur kan daar zelf behoorlijk wat aan doen, omdat het immers zelf gaat over de energievoorziening voor de publieke sector. In andere sectoren kan de gemeente vooral stimuleren en faciliteren. Zo gaat verreweg het grootste deel van de energie die in Pijnacker-Nootdorp wordt verbruikt naar de glastuinbouw. In welke mate bedrijven bereid zijn om duurzame energie te gebruiken, daar heeft de gemeente maar beperkt invloed op.

7.000.000.000.000.000 Joule

Op dit moment wordt binnen Pijnacker-Nootdorp ruim 7 Petajoule aan energie per jaar gebruikt; dat is een 7 met 15 nullen. De glastuinbouw verbruikt het meest: 4,9 Petajoule ofwel 70%. De huishoudens in de gemeente verbruiken 15% en de publieke sector inclusief verkeer 10%. De overige bedrijven nemen tenslotte 5% van alle energie af.

Zoals gezegd wil Pijnacker-Nootdorp in 2050 energieneutraal zijn, Dat wil zeggen dat alle energie duurzaam wordt opgewekt. Het gaat dan om wind- en zonne-energie, aardwarmte, restwarmte en bio-energie.

In het uitvoeringsprogramma voor de komende vijf jaar staan diverse maatregelen die de gemeente zelf wil nemen. Dat is bijvoorbeeld het gebruik van zonne-energie via zonnepanelen op het dak van de openbare gebouwen en zoveel mogelijk scholen en sportverenigingen. Verder wil de gemeente 50% van het gemeentelijke wagenpark na het einde van de afschrijvingstermijn vervangen door elektrische voertuigen. Ook plaatst de gemeente vier extra laadpalen voor elektrische auto’s in Pijnacker en Nootdorp.

Warmterotonde

Het college van B & W wil fors investeren in het aansluiten van de gemeente op de zogenaamde warmterotonde, het energienetwerk in de provincie dat gebruik maakt van restwarmte uit de Rotterdamse haven. Die restwamte kan worden gebruikt door de glastuinbouw. Omdat deze sector verreweg de meeste energie gebruikt, kan dit een enorme stap zijn in de richting van energieneutraliteit.