Afstudeerconcert in teken van de olifant

Pijnackernaar Ruben van der Kleij is trompettist. Na 25 april mag hij zich als alles goed gaat zelfs professioneel trompettist noemen, want op die datum is zijn afstudeerconcert voor het eindexamen aan het Haarlems conservatorium. Een bijzonder concert, dat in het teken staat van de olifant. Tijdens het afstudeerconcert moet Ruben niet alleen zijn muzikale kwaliteiten laten zien, maar ook zijn ondernemerschap. Dat kun je doen door het concert kostendekkend te maken. Maar Ruben maakt het zich niet gemakkelijk: hij schenkt de helft van de kaartverkoop aan het Wereldnatuurfonds, en dan met name de bescherming van de olifant. Vandaar de titel van zijn concert: Elephantastic.
De trompet staat al gedurende het grootste deel van zijn leven centraal, vertelt Ruben. “Ik heb van jongsafaan de droom gehad om trompettist te worden. Toen ik vijf was zei ik al dat ik een trompet spelende clown wilde worden. en toen ik een jaar of acht was ben ik echt begonnen met spelen, eerst laagdrempelig, hier in Pijnacker bij de drumfanfare, maar gaandeweg steeds professioneler. En uiteindelijk dus het conservatorium.”

Omdat Ruben zich met zijn instrument vooral richt op de lichte muziek, lag de keuze voor het Haarlems conservatorium, de InHolland Music Academy, voor de hand, omdat daar de nadruk ligt op popmuziek. “De muziek die ik speel is niet zo gemakkelijk in een woord te vangen”, zegt hij. “Ik speel graag pop, vooral funky nummers. Jazz is niet wat ik zoek en klassiek ook niet, al heb ik wel eens met een klassiek orkest gespeeld.”

Veelzijdig instrument

Wat spreekt hem zo aan in de trompet? “De charme van het instrument is dat het vaak iets bijzonders aan muziek toevoegt. Gitaar spelen kunnen veel mensen, trompet zie je niet zoveel. En verder is het een heel veelzijdig instrument. Je kunt hard spelen, maar ook heel subtiel.”

Dat hij zijn afstudeerconcert in het teken plaatst van de olifant, is niet toevallig. “De trompet en de olifant hebben toch een soort link. En ik wilde het concert koppelen aan een mooi doel, dat is het behoud van de olifant zeker. Daarom doen we het concert in Afrikaanse stijl in de Oewanja Lodge in Blijdorp.” Hoe het programma er uit ziet, dat houdt Ruben nog een beetje geheim. “Het wordt heel gevariëerd in elk geval, met soul, funk, misschien iets van Miles Davis, wat dat is een van mijn idolen, maar ook een stuk van Queen.”

Sponsoren gezocht

Van de opbrengst van de kaarten voor het concert gaat de helft naar de olifantenactie, maar van die kaarten zijn er nog maar een paar. “Het is ongelofelijk hard gegaan, dus die zijn bijna uitverkocht. We zijn nog wel heel hard op zoek naar sponsoren die het concert mede mogelijk willen maken.” Om die sponsoren te vinden heeft Ruben een pagina aangemaakt op de website van Voordekunst. Een klein bedrag sponsoren is al helemaal fijn, maar wie flink in de bus blaast en 500 euro toezegt krijgt van Ruben en zijn band Plunck een uniek huiskamerconcert als tegenprestatie.

Mocht het afstudeerconcert straks echt uitverkocht zijn, dan is Ruben in Pijnacker en omgeving ook geregeld te zien en te beluisteren. Hij speelt zelf nog steeds volop in Drumfanfare Haaglanden in Pijnacker, waar hij ook les geeft aan jonge trompettisten. Ook in allerlei andere bands is hij geregeld te horen.

Alleen nu even niet. Momenteel verblijft hij voor bijna drie weken in Boston in de Verenigde Staten, om daar aan het Berkeley College of Music masterclasses te volgen. Want daar kunnen ze ook een lekker stukje toeteren.

Paul Houkes

Website Ruben van der Kleij

Sponsorpagina Voor de Kunst