Burgemeester Ravestein opent expositie Meestervervalsers

Op initiatief van de Bibliotheek Oostland werden kinderen van basisscholen de Josephschool en de Schatkaart uitgedaagd om Pijnacker mooier te maken. Dinsdag maakte burgemeester Ravestein per school twee winnaars van de tentoonstelling ’Meestervervalsers’ bekend. Het ging om het beste creatiefste idee en de technisch best vervalste foto. “Wat was dit moeilijk! Er zijn zo ontzettend veel mooie ideeën binnengekomen dat ik erg veel moeite had om een keuze te maken. Daarom heb ik thuis hulp gevraagd om tot een goede beslissing te komen”, vertelde burgemeester Ravestein. In de categorie Beste creatief idee wonnen Noa van de Josephschool en Femke van De Schatkaart. En Maja van de Josephschool en Olaf van De Schatkaart wonnen in de categorie Technisch best vervalste foto. Ook was er een speciale vermelding voor Belicia van de Josephschool met haar boodschap “iedereen, elk dier en elk mens hoort erbij”.
Mediawijsheid

Kinderen van groep 6 van de Josephschool en groep 5-6 van de Schatkaart hebben les gekregen in mediawijsheid. In deze lessen ging het over verschillende media en of wat je ziet ook echt is wat het is. Van verschillende media is besproken wat wel en wat niet ‘mag’. Mag je bijvoorbeeld een foto van een zonnig Zandvoort (terwijl het slecht weer is) op de voorpagina van de krant zetten met de mededeling dat het zulk mooi weer was? Mag dat op een billboard en mag zulke informatie op Facebook? Ook zijn in de klas foto’s en filmpjes besproken en bekeken op echt en nep. Dit alles om de kinderen bewust te maken en hen kritisch te leren kijken naar wat zij zien. ‘Niet alles is wat het lijkt.’

Opdracht

Er volgde een les in de bibliotheek met een onderzoek op bronnen, fantasie en werkelijkheid. Daar hebben de kinderen de opdracht van ‘Bureau Meestervervalsers’ gekregen om foto’s van Pijnacker zodanig te verfraaien, dat de gemeente aantrekkelijker wordt voor de inwoners en daardoor ook meer toeristen zal trekken. Er zijn regels met de kinderen opgesteld over wat zij vinden dat je wel en niet mag doen, zoals dat je anderen geen pijn mag doen met je vervalsing.

Tentoonstelling

Wilt u ook zien met welke ideeën de kinderen zijn gekomen? Kom dan alle foto’s bewonderen in de Bibliotheek Oostland aan de Julianalaan 47 in Pijnacker. De tentoonstelling “Meestervervalsers” blijft tot zaterdag 7 mei in de bibliotheek te zien.