Scholen en opvang in alle kernen samen in Integrale Kindcentra

De besturen van het basisonderwijs en van de voor- en naschoolse opvang in Pijnacker-Nootdorp presenteerden dinsdagavond in de gemeenteraad hun gezamenlijke visie op onderwijs en opvang voor de middellange termijn. De besturen hebben elkaar gevonden in een ambitieuze samenwerking, die ertoe leidt dat in 2024 in alle kernen zogenaamde Integrale Kindcentra zullen zijn. Wethouder José van Egmond (Onderwijs) toonde zich voorafgaand aan de presentatie in de raad bijzonder tevreden over de visie die door de schoolbesturen is gemaakt. “Er is bijna twee jaar aan gewerkt, en het is heel bijzonder dat alle partijen over hun schaduw zijn gestapt om dit gezamenlijke resultaat te bereiken.”
Vertegenwoordigers van de schoolbesturen Stichting Scholengemeenschap Holland, Stichting Casaschool, Octant en de Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker-Nootdorp en de besturen van de organisaties voor kinderopvang Kern, SkippyPepijn, Ziezoo en SKS Alles Kids vormden samen met vertegenwoordigers van de gemeente een projectgroep, die de visie op de huisvesting in de toekomst, maar vooral ook de visie over de onderwijskundige inhoud, vorm heeft gegeven. José van Egmond: “Daarbij ging het vooral over de vraag: hoe ziet de school eruit in het jaar 2024? Dat is het jaar dat als richtpunt is genomen.”

Verschuivingen

In de komende jaren, tot aan dat jaar 2024, zullen er veel verschuivingen plaatsvinden rond de basisscholen en de instellingen voor kinderopvang. Het uiteindelijke resultaat: minimaal 13 Integrale Kindcentra, verspreid over alle kernen, waarin kinderen van 0 tot 12 à 13 jaar de hele dag door kunnen verblijven voor onderwijs, kinderopvang, opvoeding, ontspanning en ontwikkeling. In zo’n IKC is sprake van een doorgaande pedagogische leerlijn door de integratie van onderwijs en opvang.

Volgens Rein de Vries van schoolbestuur Octant is het uniek wat nu in Pijnacker-Nootdorp tot stand aan het komen is. “Het is echt bijzonder dat alle partijen hier bij betrokken zijn en met een gezamenlijk plan komen. Er ligt nu een gedegen visie en onderbouwing. Ik denk niet dat er een andere gemeente in Nederland is die dat zo voor elkaar heeft.” Bestuurslid Feije van Kern Kinderopvang: “Het is ook belangrijk dat het niet alleen over stenen gaat, maar ook over een inhoudelijke visie op het onderwijs.”

Investering: 12 miljoen

Toch zijn ook die stenen, oftewel de gebouwen waarin straks de IKC’s gehuisvest worden, belangrijk. In de drie kernen zullen verschillende scholen moeten worden verplaatst en met elkaar en met de opvang worden geïntegreerd. Om dat allemaal goed in elkaar te passen: dat wordt nog een hele puzzel, geeft de wethouder toe. “En we moeten er als gemeente ook veel geld voor reserveren. De totale investering die we nu voorzien is twaalf miljoen.”

De gemeenteraad discussieert op 21 april inhoudelijk over de onderwijsvisie. Een week later volgt dan de besluitvorming in de raad op de visie over onderwijs en opvang.

Paul Houkes