PvdA: Tekort sociale huurwoningen jarenlang genegeerd

Raadslid Amarins Komduur (PvdA) is blij dat het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp zwart op wit heeft gezet dat de gemeente een probleem heeft met het tekort aan de sociale huurwoningen. Het gemeentebestuur heeft dit jarenlang genegeerd, vindt ze. “We hebben dit probleem zelf gecreëerd en we moet dat dus ook zelf oplossen”, zei ze donderdagavond in de oordeelvormende sessie van de gemeenteraad. In de Uitvoeringsstrategie Wonen voor de komende jaren, die B & W aan de raad hebben voorgelegd, ligt de focus op sociale huur en een meer gevariëerd woningaanbod. Vooral bij sociale woningen met een huur onder de zogenaamde aftoppingsgrens (huur € 576 voor kleine huishoudens, € 618 voor grotere huishoudens) is er sprake van schaarste.
Wethouder Piet Melzer (Wonen) wil dat het gemeentebestuur de regie gaat voeren om meer sociale woningen in de gemeente te krijgen. HIj wil prestatieafspraken met de woningcorporaties, ook om doorstroming naar duurdere woningen te bevorderen. Die doorstroming wordt onder andere belemmerd omdat er te weinig variatie is in het woningaanbod.

Vluchtelingen

De noodzaak om versneld meer goedkope huurwoningen te creëren heeft ook te maken met de taakstelling die door het rijk aan Pijnacker-Nootdorp is opgelegd voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus. Inclusief een achterstand uit het afgelopen jaar moet de gemeente dit jaar 150 van deze statushouders woonruimte bieden. Gezien het geringe aantal goedkope huizen is dat een enorme opgave.

Volgens de fracties van Gemeentebelangen en LPN is die taakstelling te groot, betoogde Ina Mantjes donderdagavond in de raad. “Het lijkt er ook op dat we die 131 statushouders (uit 2016 – red.) zonder meer accepteren. Ik wil eerst weten wat dat kost, niet alleen aan huisvesting, maar ook voor zorg, onderwijs en participatie in de breedste zin van het woord. Als we hieraan uitvoering geven, dan kunnen de komende jaren mensen die gaan scheiden of ouderen die kleiner willen wonen niet meer terecht in onze eigen gemeente.” Wethouder Melzer meldde dat de gemeente daarin een keuze heeft. “De taakstelling om vluchtelingen te huisvesten is door het rijk opgelegd, en daar kunnen we zelf niets aan veranderen.” Die taakstelling werd door Mantjes niet bestreden, maar wel hield ze vast aan haar zorg over de kosten.

Ook Carlos Koeleman van Trots vond dat de aandacht meer naar de eigen inwoners moet gaan en minder naar statushouders. Op de vraag van Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief of hij dan een oplossing had voor de vluchtelingen die Pijnacker-Nootdorp moet huisvesten kwam hij niet verder dan: “Die oplossing heb ik ook niet een-twee-drie.”

Paul Houkes