65-plussers in Zuid-Holland vallen vaker

Zuid-Hollandse 65-plussers worden -relatief gezien- vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In onze provincie worden 6% meer incidenten gemeld dan op andere provincies in Nederland.

Pijnacker-Nootdorp

In Pijnacker-Nootdorp gaat het om 123 valongelukken op 10.000 inwoners. Ter vergelijking, onze gemeente doet het hierin een stuk beter dan buurgemeente Rijswijk. Daar gaat het om 190 valongelukken op 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder. De grootste uitschieter in de provincie is Dordrecht: Met 193 ernstige valincidenten per 10.000 inwoners is dit percentage maar liefst 28% hoger.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente cijfers van het CBS.

Valincidenten vaakst in Noord-Holland en Zuid-Holland

Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk relatief hoog in Zuid-Holland (161 per 10.000 senioren). Alleen in Noord-Holland is dit aantal hoger (176) terwijl ouderen in Zeeland (98) en Flevoland (111)  juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

Zuid-Holland

Zuid-Holland lijken ouderen in Krimpen aan den IJssel het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 67 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers.

Een aantal oorzaken waarom ouderen vallen zijn onder meer:

  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Valangst
  • Duizeligheid
  • Cognitieve problemen
  • Mobiliteitsproblemen (balans, lopen, spierkracht)

Gladde tegels

Veel ongelukken gebeuren in en rondom huis, vooral in de badkamer en toilet. Nattigheid, gladde tegels en zeepproducten kunnen een gevaarlijke combinatie zijn.

Gelukkig zijn veel valpartijen ook vrij makkelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door een anti-slipvloer te gebruiken en handvaten aan te brengen.

Lees meer over valpreventie op : https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers