Geert van Poelgeest Lid van Verdienste 

Op 14 april is Geert van Poelgeest tot Lid van Verdienste benoemd. Dat was tijdens de landelijke Vertegenwoordigende Vergadering (VV) van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging in Utrecht. Dit voor zijn enthousiaste en jarenlange inzet voor de landelijke KNNV. Enkele activiteiten zijn voorzitter Beleidsraad, vele cursussen en workshops, de jarenlange functie als KNNV perscoördinator en projectleider.

De KNNV is de landelijke vereniging voor veldbiologie, voor actieve natuurliefhebbers en -beschermers. Voor mensen die graag meer over de natuur, planten en dieren willen weten en ervan genieten. KNNV-leden organiseren natuurexcursies, inventarisaties, lezingen en cursussen, en ze wandelen, fietsen en kamperen veel buiten. Want wat is er leuker dan samen met anderen de natuur te ontdekken?

De VV is de jaarvergadering van de KNNV waarbij iedere afdeling 1 stem heeft per 50 leden. Tevens is Geert voorzitter van de KNNV afdeling Delfland en van de KNNV, gewest Zuid-Holland. 

Wat is en doet de KNNV (afdeling Delfland) 

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur.

Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. In 2018 is het thema Bescherm de natuur in je eigen omgeving. Iedere maand wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken.

 

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

 

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

En een onderdeel van Natuurpunt Delfland.  

De KNNV beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je natuur, rust en ruimte vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats 15 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst  De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.

foto: Geert van de Poelgeest, lid van verdienste