‘Aandacht voor mentale weerbaarheid’. In gesprek met ondernemersnetwerk Oostland

Veel ondernemers hebben het zwaar in deze tijd. Daarom organiseert ondernemersnetwerk VNO-NCW Oostland iedere vrijdagochtend van 9.00 – 9.30 uur een online koffiemomentje voor ondernemers om bij te praten, je hart te luchten, ervaringen uit te wisselen en hulp te bieden. Er wordt gesproken over de huidige maatregelen en de problematiek van de dag.
Pijnacker Nootdorp TV sprak met Monique Spek​, zij is regiomanager Oostland.

Waar lopen ondernemers nu na ruim 2 maanden in een lockdown tegenaan?

Monique Spek​: “Twee maanden geleden speelden er andere problemen dan vandaag. We zien nu vooral een verschuivingen in werkzaamheden. Een ander belangrijk en tijdrovend onderwerp is het menselijk kapitaal. Ondernemers lopen tegen onzekerheid aan bij het personeel. Er is meer psychische druk. En we zien ook een gestegen alcoholgebruik”.

Hoe gaan ondernemers daarmee om?

Monique Spek​: “Er gaat veel tijd zitten in communicatie. Het is een uitdaging om leiderschap te tonen naast hun corewerkzaamheden. Belangrijk is om in gesprek te blijven met werknemers en aandacht te hebben voor hun mentale weerbaarheid”.

Welke brances in Oostland hebben het extra zwaar?

Monique Spek​: “We zien dat de glastuinbouw en in het bijzonder de sierteelt het extra zwaar heeft. Gelukkig zijn er mooie initiatieven ontstaan om deze groep ondernemers te helpen. Een van die initiatieven is de ‘FlowerBoostChallenge’. Hiermee daag je elkaar op social media uit om bij kweker of bloemist bloemen te kopen voor wie je maar wilt. Maar niet alleen de sierbloemen hebben het zwaar. Dat geldt zeker ook voor de horeca en de evenementenbrance”.

Het ondernemersnetwerk VNO-NCW Oostland voert ook gesprekken met economische zaken. Waar hebben jullie invloed op?

Monique Spek​: “Wij hebben korte lijnen met de wethouders. We kunnen elkaar adviseren. Tijdens een koffiemoment haakt er altijd wel een wethouder aan, puur uit betrokkenheid, om direct vragen aan te stellen”.

Voor wie is de wekelijkse meet-up toegangelijk?

In eerste instantie is de meet-up voor eigen leden en introducees. Nu in deze tijd mogen alle ondernemers meedoen. Via een email kan je gratis een keer deelnemen. Indien je dat wilt, stuur dan een e-mail naar: spek@vno-ncwwest.nl

Tijdens de Meet-up van vrijdag 15 mei is Tatiana van Rijswijk, lid van VNO-NCW Oostland, de gastspreker.