Afgetreden wethouder Hanneke van de Gevel: “Ik hoop dat het college mijn klus afmaakt”

Hanneke van de Gevel is donderdag afgetreden als wethouder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij doet dit om de privacy van twee gezinnen niet in gevaar te brengen. Er was een casus op haar pad gekomen waarin om haar hulp gevraagd werd. Hanneke van de Gevel is ruim twee jaar wethouder geweest en was daarvoor 12 jaar raadslid.

Pijnacker Nootdorp TV sprak met de afgetreden wethouder.

Hanneke van de Gevel: “Ik heb mijn hart laten spreken en pragmatisch naar oplossingen gekeken. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen en ik had bestuurlijk moeten reageren. Ik had geen vertrouwelijk gesprek aan moeten gaan. Hierin heb ik helaas een fout gemaakt”.

Bent u trots op wat u de afgelopen jaren bereikt hebt?

“Ik vind dat ik in twee jaar en twee maanden heel veel bereikt hebt. We hebben veel mooie dingen gedaan met schuldhulpverlening, met praktijkondersteuners, maatschappelijk werkvoorzieningen bij de kinderopvang en nog veel meer.”

Is er een mogelijkheid dat u in de toekomst terugkomt in de politiek?

“Jazeker! Over twee jaar zijn er weer verkiezingen. Ik blijf ook, achter de schermen, gewoon betrokken bij Eerlijk Alternatief, de partij heb ik zelf opgericht in 2009. Blij ben ik ook dat we deel uitmaken van de coalitie met een wethouder.”

Wat had u graag nog af willen maken?

“Ik hoop dat het college mijn klus afmaakt, daarmee bedoel ik dat de toegang bij de jeugdzorg bij de gemeente ligt zodat je kinderen integraal kan helpen. Dat was tevens mijn laatste zin tijdens mijn afscheidsspeech. Enerzijds om te normaliseren en anderzijds om kinderen snel en doelmatig te kunnen helpen en niet dat ze talloze jaren in de jeugdzorg terecht komen. Die moet bedoeld zijn voor de ‘zware gevallen’. Lichte problemen moet de gemeente zelf op kunnen pakken.”

Wat gaat u nu doen?

“De afgelopen twee jaar en twee maanden heb ik geen vakantie gehouden dus dat ga ik eerst doen! Ik ga daarna op zoek naar een andere baan. Mijn basis ligt in de zorg, ik heb 32 jaar in de zorg gewerkt en met daarin 17 jaar managementervaring. Daar maak ik mij ook geen zorgen om. Er liggen gelukkig al verzoeken klaar, ik ben geen wethouder die jarenlang op wachtgeld zit haha!”

Waar bent u het meest trots op?

“Het meest trots ben ik op onze goede mensen en integrale manier van werken, waardoor we veel hebben kunnen bereiken in de jeugdzorg en de schuldhulpverlening. Eigenlijk zijn we een soort zorgbegeleidingsbedrijf geworden. We kennen onze inwoners van dichtbij en kunnen snel schakelen met diverse instanties.”

Toekomst

Manuela Bijl, raadslid van Eerlijk Alternatief laat ons weten dat er nog geen nieuwe wethouder in beeld is: “In 24 uur kwam deze casus op ons pad. Vandaag (10-7-2020) is gestart met verkennende gesprekken potentiële kandidaten. Er wordt in ieder geval gezocht naar een zwaargewicht uit het sociale domein met een bak aan ervaring”