Arjo Buijs opent zijn derde Zorgboerderij in Delfgauw

Arjo Buijs van Zorgboerderij Buitengewoon heeft vrijdag een nieuwe vestiging aan de Zuideindseweg in Delfgauw geopend. Met driehonderdvijftig bezoekers was deze opening een groot succes. Alle partners en vrijwilligers, alle cliënten, partners en mantelzorgers, iedereen die heeft meegewerkt was welkom.

Op deze locatie worden cliënten met dementie opgevangen en voorzien van een dagbesteding. De meesten zijn ouder dan 65, maar een klein percentage van de bezoekers is jonger dan vijftig.

De vestiging aan de Zuideindseweg is Arjo’s derde zorgboerderij. In 2005 startte hij samen met zijn vrouw Marinel voor het eerst met deze vorm van zorg. Daarvoor werkte hij in de thuiszorg, verpleeghuiszorg en psychiatrie.

Unieke zorg

Zelfs naar eerdere maatstaven is deze nieuwe vestiging uniek. “Dit is de eerste boerderij waar clienten echt even kunnen wonen. Voor een of twee dagen kunnen zij hier een plek vinden. De kamers zijn al ingericht, maar mensen mogen ook hun eigen spullen meenemen”, vertelt Arjo. Cliënten kunnen ’s ochtends genieten van ontbijt en koffie in de woonkamer. Daarna kunnen zij op de boerderij een dagbesteding vinden.

“Op een boerderij moet altijd ontzettend veel gebeuren. We vertrouwen hierbij niet alleen op cliënten, maar ook op de hardwerkende vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken. Zo heeft één vrijwilliger drieënhalfduizend stenen schoongemaakt en doorgezaagd, zodat deze bij de bouw gebruikt konden worden. De bouw duurde maar een jaar, maar in de voorbereidingen erbij zijn we met zijn allen tweeënhalf jaar bezig geweest.”

Respijthuisje

Hoewel de boerderij zich richt op mensen met beginnende dementie is er ook een plek voor mensen die intensievere zorg nodig hebben. Deze cliënten kunnen terecht in het zogenaamde respijthuisje. Hun partner of mantelzorger is hier ook welkom.

“Het gaat er bij ons om patiënten weer als mensen te zien. Wat je kan maakt niet uit, alleen dat je even je plek vindt. Dat is het verschil tussen een zorgboerderij en normale zorg: mensen voelen zich hier nuttig. Een dag werken geeft voldoening, ook al heb je Alzheimer. Daar is geen vervanging voor.”

Niels van Hemert

.

Links: Marinel en Arjo Buijs

.

Muzikale begeleiding tijdens de opening.

Foto’s: Lia van Halderen