Asbest niet afkomstig van sloop Welkoop

De stukjes asbest die zondagavond werden gevonden op de Europalaan, vlak bij het sloopwerk op het Welkoopterrein, zijn niet afkomstig uit dat gebouw. Dat heeft een in asbest gespecialiseerd onderzoeksbureau dinsdagmorgen aan de gemeente gemeld, aldus burgemeester Ravestein tijdens een persgesprek. Waar de asbest dan wel vandaan komt is vooralsnog een raadsel. “Dat willen wij uiteraard ook weten. We zijn daarover in gesprek met de handhavers”, zegt de burgemeester.

Een van de omwonenden vond zondag buiten de omheining van het sloopwerk enkele stukjes die leken op asbest. Het materiaal is door de gemeente meegenomen om te laten onderzoeken. Drie van de vier stukjes materiaal bleken inderdaad asbest te zijn. Maar het is niet dezelfde soort asbest die in het Welkooppand is verwerkt. De chemische samenstelling is anders. Daar is het dus niet van afkomstig.

Het onderzoeksbureau kan dit met zoveel stelligheid beweren omdat voor de sloop onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid en de soort asbest die in het Welkooppand zit. Zo’n onderzoek is voorschrift voor er een  sloopvergunning wordt afgegeven. Door de gevonden stukjes asbest te analyseren en te vergelijken met het geïnventariseerde materiaal heeft het bureau vastgesteld dat het om een andere soort of samenstelling gaat.

Het buiten de afzetting gevonden asbest moet dus op een andere manier op die plek terecht zijn gekomen. Een van de omwonenden van het terrein zei vanmorgen al, nog voor de uitslag van het onderzoek bekend was, het ernstige vermoeden te hebben dat het materiaal er moedwillig is neergelegd. Of dat zo is wordt nu uitgezocht, al is de vraag of daar nog achter te komen is. Burgemeester Ravestein: “Wij willen daar uiteraard ook helderheid over hebben.”

Het asbest dat wél in het gebouw zit, wordt momenteel door specialisten verwijderd. Mannen met ‘witte pakken’ aan, maskers op en mondkapjes voor zijn bezig om dat kankerverwekkende materiaal zorgvuldig te verwijderen.

sloop welkoop pijnacker 3 sloop welkoop pijnacker 2