B & W: Fietsen regelmatig niet goed vastgezet

Het komt regelmatig voor dat eigenaren van fietsen geen gebruik maken van de zogenaamde fietsnietjes of andere voorzieningen waaraan hun fiets kan worden vastgezet. En dat is wel nodig, want uit onderzoek blijkt dat fietsen die maar één slot hebben, aanmerkelijk vaker worden gestolen dan fietsen die ergens aan vast staan.

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de fractie van Gemeentebelangen in Pijnacker-Nootdorp. De fractie wilde van het college van B & W weten of de gemeente extra voorzieningen zou moeten treffen om fietsendiefstallen bij het winkelcentrum De Parade in Nootdorp te voorkomen. Volgens de fractie is vooral daar het aantal gestolen fietsen erg groot. Het college reageert dat het aantal fietsendiefstallen binnen de gehele gemeente fluctueert, maar dat er wel een lichte stijging waarneembaar is.

Portefeuillehouder veiligheid burgemeester Ravestein geeft in haar antwoord aan dat er in het winkelcentrum voorzieningen zijn waar fietsen aan vastgezet kunnen worden. Eigenaren van fietsen hebben een eigen verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld de fiets met twee aparte sloten aan een paal of fietsnietje op slot te zetten. Ook houdt de politie geregeld extra toezicht via het zogenaamde Flexteam.

Niet op slot

Een wandelingetje door het winkelcentrum laat zien dat de waarschuwing van de burgemeester niet ten onrechte is. Er staan op deze willekeurige dinsdagmiddag veel fietsen keurig met een dubbel slot aan een paal of een fietsenrek, maar dat geldt lang niet voor alle fietsen. Er staan er ook diverse die wél voorzien zijn van een extra ketting of staalkabel, maar die is om de zadelpen gewonden en wordt niet gebruikt. We zien zelfs een behoorlijk dure fiets met zo’n ongebruikte ketting onder het zadel, die ook nog eens helemaal niet op slot staat.

.

.

 

.

.

.

.