Bieslanddagen in de polder

De vrienden van de Biesland vierden afgelopen weekend de Biesland dagen. In met midden van de polder, tussen fluitende vogels en loeiende koeien, konden de duizenden bezoekers genieten van een veelvoud aan activiteiten. Joke van der Kraan van boerderij Knorretje vertelt: “Al meer dan twaalf jaar organiseren we dit evenement. Inmiddels doe ik al zes jaar de algemene coordinatie. Het was dit jaar weer een enorm succes. Er was een stormbaan en tractorrit, een gedeelte voor staatsbosbeheer, een hoekje met de Buytenhouttafel en studenten uit Wageningen, een markt bij Knorretje en een tweede bij hoeve Biesland, muzikale begeleiding, en natuurlijk lekker veel en biologisch eten dat je alleen op de boerderij kunt vinden.” Op zondag kon men genieten van een verwenontbijt bij de Uylenburg, met live achtergrondmuziek. Er waren ongeveer tienduizend bezoekers over het hele weekend.

Biologisch

De Biesland dagen zijn er om mensen in contact te brengen met de polder en om mensen te laten zien waar hun eten vandaan komt. Joke van der Kraan: “We willen aandacht trekken voor de natuur en de polder, dus alles op de Biesland dagen is biologisch. We slaan allemaal de handen ineen in de buurt, Knorretje, hoeve Biesland, de afgeknotte molen en het Walnotenlandje.” Verder loopt het promo team van de gemeente rond en de week van Natuurlijk Schoon vertelt mensen over het belang van afvalscheiding. “Maar bijna iedereen scheidt zijn afval al!” Aldus een medewerker van Natuurlijk Schoon.

Bosbeheer

Op zo’n samenkomst van natuurvrienden mag staatsbosbeheer niet ontbreken. Joke van der Kraan: “Zij willen ook het belang van de natuur laten zien en zij zoeken ook vrijwilligers. We werken naar een gezamenlijke omgevingsvisie.” Staatsbosbeheer stond in een eigen stuk weiland met een heuse dubbele tentoonstelling, voor roofvogels en jachthonden. Men kreeg een giervalk te zien, een redtailhawk, een Europese oehoe, een harrishawk, een tweetal kerkuiltjes en een torenvalk. Ze worden vaak ingezet om overlast van duiven of meeuwen tegen te gaan. “De jacht en het bijhouden van de wildstand hoort ook bij de biologische benadering” aldus Joke van der Kraan.

Niels van Hemert

Tractorritje

.

.

De Europese oehoe (links voor) en de redtailhawk (rechts)

.

.

.

.

Shantykoor Pijnacker

Bij de Buytentafel

.

Boogschieten