Waarom at Jacoba van Beieren vis uit Pijnacker?

Dick de Boer, emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, geeft op dinsdag 11 april op uitnodiging van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing over Jacoba van Beieren, die 600 jaar geleden gravin was van Holland, Zeeland en Henegouwen.

Jacoba is slechts 35 jaar oud geworden, maar zij is toch in onze geschiedenisboeken terecht gekomen. Een gemakkelijk leven had ze niet. Ze trouwde vier keer, maar al deze huwelijken waren gedoemd te mislukken. Ook werd ze gedwongen haar graafschappen af te staan aan de hertog van Bourgondië.

Door haar huwelijken en de oorlogen waarin zij verzeild raakte spreekt zij al eeuwen tot de verbeelding.  Wat was zij voor een vrouw? Welke mogelijkheden en belemmeringen waren er voor haar om de rol te spelen die het lot haar toebedeelde? Deze en andere onderwerpen komen in de lezing aan bod. En misschien komt ook een antwoord op de vraag waarom voor Jacoba vis uit Pijnacker werd gehaald als zij op het Binnenhof verbleef. Volgens Gerrit Verhoeven, die in februari een lezing verzorgde, bezat zij de rechten over de Pijnackerse meren.

De lezing wordt gehouden in gebouw De Acker, Park Berkenoord 2 in Pijnacker. Het begint om acht uur ’s avonds. Niet-leden van het HGOP zijn ook welkom, maar zij betalen een bijdrage van vijf euro.

Informatie over het Historisch Genootschap is te vinden op de website.