Brand RKDEO vrijwel zeker aangestoken

Hoewel de politie nog bezig is met het onderzoek, lijkt het vrijwel zeker dat de brand in Nieuwjaarsnacht bij voetbalvereniging RKDEO in Nootdorp moedwillig is aangestoken. Volgens een vrijwilliger van de club is een houten plantenbak die voor het raam stond dwars door het glas naar binnen gesmeten, waarna er vuurwerk naar binnen is gegooid. De schade is groot.

“Het is verschrikkelijk zoals het er binnen uitziet”, zegt Henk van der Sman, die zondagnacht de schade in het clubgebouw met eigen ogen heeft gezien. “De bar is verwoest, het interieur is vernield, alles is helemaal zwart. Het is de grootste angst die je als vereniging hebt: dat je clubgebouw in brand vliegt. Die angst is nu dus bewaarheid geworden.”

Vorig jaar werd RKDEO tijdens de jaarwisseling ook al getroffen. Toen werd een deel van het kunstgrasveld ernstig beschadigd doordat daarop zwaar vuurwerk was afgestoken. Om die reden had de club nu als voorzorgsmaatregel de veldverlichting laten branden, en ook rond het clubgebouw was de verlichting aan. “Maar dat is dus niet genoeg. We moeten misschien wel overal camera’s ophangen.”

RKDEO heeft het hele jaar last van beschadigingen en vandalisme. Daarom zijn de dug-outs al weggehaald. Een groep hangjongeren die hier geregeld samenkomt zou voor de vernielingen verantwoordelijk zijn. Of deze jongeren ook betrokken zijn geweest bij de brand is onbekend, maar verschillende leden van de vereniging die zondagmiddag naar het complex waren gekomen om de schade te bekijken, zijn daar wel van overtuigd.

Het bestuur heeft inmiddels een projectgroep gevormd die ervoor moet zorgen dat het clubgebouw zo snel mogelijk wordt hersteld.