Burgemeester: Veel jeugdigen dronken na Oliveofeest

Volgens burgemeester Francisca Ravestein waren er na afloop van het Oliveofeest zaterdagnacht in Pijnacker ‘heel veel jongeren onder de 18 jaar’ die dronken het feestterrein verlieten. Dat zei ze dinsdagmiddag tijdens een gesprek met de pers. Ze kon geen exacte aantallen noemen, maar het ging volgens haar om een aanzienlijk aantal jeugdigen met teveel alcohol op. De burgemeester wil binnen het college van B & W in de komende tijd bespreken of er een aanpassing nodig is van de vergunningen die voor een dergelijk feest worden afgegeven. “De vergunning liep nu tot twee uur ’s nachts. Als we het bijvoorbeeld tot één uur beperken, dan heb je vermoedelijk ook minder jongeren die teveel alcohol drinken.”

De burgemeester maakte melding van het grote aantal jongeren met teveel alcohol op na vragen over de inzet van de politie bij de ongeregeldheden na afloop van het feest en in het centrum van Pijnacker. Ze had dat niet ter plekke zelf geconstateerd, maar het kwam naar voren in een evaluatie met de politie die maandag plaatsvond, meldde ze. Ook had ze er ‘andere signalen’ over ontvangen. Ravestein zei dat een jongere van 16 jaar zo beschonken was, dat deze moest worden afgevoerd.

Of de inzet van de politie na afloop van het feest in verhouding was met de ernst van de ongeregeldheden kon de burgemeester niet zeggen. Berichten dat de parate eenheid op het terrein van het sportpark aanwezig was ontkende ze niet, maar deze eenheid is volgens de politie niet ingezet. “Er is bij de ontruiming geen enkel geweld gebruikt”, aldus Ravestein. Op de vraag of de inzet van de politie later in het centrum van Pijnacker, bij een shoarmazaak op de Oostlaan, noodzakelijk was geweest bleef ze het antwoord schuldig.

Perfect verlopen

Voetbalvereniging Oliveo geeft op zijn website een totaal ander beeld. Volgens de club is het feest zaterdag ‘perfect verlopen’. Het verslag van feest, dat bezocht was door zo’n 600 clubleden en hun aanhang, vermeldt geen enkele wanklank. Wel wordt vermeld dat er politie op het parkeerterrein aanwezig was. Maar deze was volgens de club juist opgeroepen voor ongeregeldheden in het centrum van Pijnacker en kwam ook een kijkje nemen bij Oliveo. “Van een afstandje zagen de dienders dat het feest uitstekend georganiseerd was, en zij zich er niet mee hoefden te bemoeien.  De organisatie ontving de complimenten voor de wijze waarop het feest en de uitloop daarvan werd georganiseerd”, aldus de melding op de website van de voetbalclub.

(Foto boven: 600 bezoekers op een ‘perfect verlopen’ feest bij Oliveo zaterdag. Foto Oliveo)

Lees ook: ‘Conclusie over dronken jeugd te snel en te gemakkelijk’