Buurttuin Pijnacker Noord heeft hoge verwachtingen

De wijkvereniging van Pijnacker Noord is hard bezig met de buurttuin. Petra Graafland is samen met een team van ongeveer tien vrijwilligers elke zaterdagochtend de tuin aan het voorbereiden op het aankomende zomerseizoen. “Er is al heel veel gebeurd”, vertelt Petra. “We hebben een compostbak groter gemaakt, de perceeltjes ingedeeld en zijn nu bezig met zaaien. We gaan dit jaar veel verschillende dingen verbouwen, bijvoorbeeld aardbeien, doperwten, snijbonen en spinazie. Maar we planten ook bessenstruiken, bloemen en frambozen langs de randen van de tuin. De appel- en perenbomen hebben we al geplant, maar die moeten eerst nog groeien.”

Dit is het tweede jaar dat de wijkvereniging aan de slag gaat in de buurttuin. Hierbij worden zij gesteund en gesponsord door Rondom Wonen en de gemeente. Petra vertelt: “Vorig jaar was geen daverend succes. De grond was toen nog heel arm, waardoor we een beetje onze toevlucht tot pompoenen moesten nemen. Daar kwam bij dat we erg laat in het seizoen begonnen, waardoor alles heel snel moest gebeuren.”

Dit jaar gaat het een stuk beter. “We hebben in de winter alles kunnen uitdenken en de gemeente heeft een grote hoeveelheid compost geleverd, zodat we de grond kunnen verbeteren. We hebben veel van vorig jaar geleerd.”

Nu komen de tuinvrijwilligers nog op zaterdagochtend bijeen, maar later in het seizoen zullen zij op vrijdagavond aan het werk gaan. “Het is leuk om te zien hoe zoiets mensen bij elkaar brengt. Naast de tuin woont een Syrisch gezin dat elke keer koffie en thee komen brengen, dat is erg fijn. Iedereen is welkom om te komen helpen, je hoeft niet bij de tuingroep of de wijkvereniging te zitten. Als je zin hebt in iets lekkers ben je ook welkom.”

Officiële opening

Op 13 mei zal de vereniging een officiële opening van de tuin organiseren. Petra hoopt voor die tijd meer aandacht voor de tuin te trekken. “We werken aan onze publiciteit. Er zijn nu nog een hoop mensen die voorbij lopen en denken, wat is hier aan de hand? Dat willen we veranderen. Verder hebben we nog wat kleine uitbreidingen gepland. We willen een poort maken met ernaast een plattegrondje, waarop mensen kunnen zien wat waar groeit. We hebben hoge verwachtingen van dit jaar.”

Niels van Hemert

.

.

.

.

(Foto’s: Lia van Halderen)