Campagne burgerhulpverleners is zeer succesvol

Het aantal mensen met een reanimatiediploma neemt sterk toe. Dankzij de campagne die door GGD Haaglanden is gevoerd is er in Pijnacker-Nootdorp een toename van 228 vrijwilligers die kunnen reanimeren en een AED bedienen. Binnen de gemeente zijn nu meer dan 300 mensen met dat diploma. Een mooi succes, maar er zijn er nog meer nodig.

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Als binnen deze tijd wordt begonnen met reanimeren, dan neemt de kans op overleven aanzienlijk toe. Een ambulance redt het vaak niet om binnen deze tijd ter plekke te zijn, dus voldoende burgerhulpverleners die snel kunnen worden ingeschakeld zijn hard nodig. Ook is het belangrijk dat er voldoende AED’s op cruciale plekken te vinden zijn; de defribillatieapparaten die door middel van een schok een op hol geslagen hart weer in het gewone ritme kunnen brengen.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil door middel van publiciteit de rol van burgerhulpverleners nog duidelijker maken en ook nieuwe hulpverleners werven. Ook moet er op de gemeentelijke website en op andere media een overzicht komen van de plekken waar een AED te vinden is, schrijft het college van B & W in de notitie over het lokale gezondheidsbeleid.