Column dierenarts M.P Hogendoorn

Geen zin om uit te gaan

Laat in de avond werd ik gebeld om nog even naar een paard te komen kijken. De eigenaresse werd gebeld door iemand van de manege omdat haar paard niet meer uit de box wilde komen. De drie jarige merrie was wat aan de magere kant. Dat klopt zei de eigenaresse. Drie weken geleden is er mestonderzoek gedaan en daarbij is vastgesteld dat de merrie een wormbesmetting had. Het paard is intussen ontwormd. Het paard heeft af en toe op het land gelopen. Bij het klinisch onderzoek viel op dat het paard een normale pols (42) en een verhoogde temperatuur had (Tp:39,00) en dat het paard geen zin had om uit de box te komen. Het paard had nergens verdikkingen van de ledematen die wezen op een plaatselijke ontsteking. Als dierenarts denk je dan onmiddellijk aan hoefbevangenheid of aan maandagziekte. Bij hoefbevangenheid zit er vocht tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen waardoor het paard niet wil lopen vanwege de pijn. Meestal is er dan een digitale pols (kloppende bloedvaten onder de kogel) te voelen. Bij deze merrie was de digitale pols afwezig. Maandagziekte was ook nog een mogelijkheid omdat het paard regelmatig aan de stapmolen werd gezet. Bij maandagziekte is er sprake van overbelasting van de spieren van het paard waarbij het melkzuur niet wordt afgevoerd. Dit leidt tot het vrijkomen van spierenzymen die in het bloed meetbaar zijn. Het paard werd behandeld met een chemo therapeuticum om de koorts te verlagen In overleg met de eigenaar werd er besloten om bloedonderzoek te doen om zo achter de oorzaak van het niet willen lopen te komen. Dezelfde avond werd het bloed nagekeken met de Vettest (zie afbeelding).

De CPK was echter normaal. Maandagziekte kon zo worden uitgesloten. De lever functioneerde ook naar behoren gezien de normale Gamma GT en het normale totaal eiwit en eiwitspectrum. Het enige wat veel te laag was, bleek het fosfaat gehalte te zijn. Het paard kon dus letterlijk en figuurlijk geen energie meer maken en had daarom geen zin om uit te gaan. In overleg met de eigenaar werd het rantsoen aangepast waardoor het paard meer conditie krijgt en daardoor weer zin heeft om uit te gaan. De volgende dag liep het paard al weer beter en was de temperatuur van het paard behoorlijk gedaald. Het paard had weer zin om uit de box te komen.

 

Wekelijks zet dierenarts M.P Hogendoorn zijn ervaringen in een column. Een kijkje in zijn praktijk, soms spannend, vertederend, een lach of traan.