Corona heeft impact op de gemeentekas

Het is het college gelukt om, in een tijd die veel onzekerheden kent, ook dit jaar weer een sluitende begroting te presenteren aan de gemeenteraad. De ontwikkelingen en maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben flinke impact, evenals de financiën die de gemeente de komende jaren van het Rijk kan verwachten.

Tweede steunpakket

Met betrekking tot het COVID-19 virus laat het college momenteel een uitgebreid onderzoek doen naar de impact voor onze gemeente. Het Rijk heeft voor de financiële gevolgen bij de miljoenennota al een tweede steunpakket aangekondigd. Echter, voor de structurele financiële tekorten die bij de gemeenten zijn ontstaan, onder ander voor de taken met betrekking tot de jeugdzorg, WMO en participatie, wordt door de huidige regering nog geen oplossing geboden.

Meer grip

Om meer grip te krijgen op de oplopende kosten in met name jeugdzorg en WMO heeft het college in september een plan gestuurd aan de raad. Ook heeft het college financiële ruimte gecreëerd voor de komende jaren door het inzetten van een deel van de ontvangen Eneco gelden voor het betalen van de rentelasten van de lopende leningen. Eind van dit jaar presenteert het college via de najaarsnota 2020 een eerste inschatting aan de raad met betrekking tot de financiële gevolgen van COVID-19 voor onze gemeente.

OZB-tarieven

De tarieven voor de onroerende-zakenbelastingen (OZB) hoeven niet verder te worden verhoogd dan uitsluitend met de inflatie. De afvalstoffenheffing zal ondanks oplopende kosten voor een meerpersoonshuishouden met 20 euro per jaar beperkt stijgen. Het tarief voor de rioolheffing is ook zonder verhoging voor inflatie toereikend en blijft voor 2021 gelijk.