Dana en Elize winnen voorronde voorleeswedstrijd

De voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd zijn gewonnen door twee kandidaten. Zowel Dana van der Enden, uit groep 7 van basisschool De Groenehoek in Bergschenhoek als Elize Hesselberth (foto boven) uit groep 8 van de Octantschool Beatrixschool uit Pijnacker, mogen door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Beste voorlezer van de provincie van Zuid-Holland

Zij hoorden tijdens de digitale prijsuitreiking, georganiseerd door Bibliotheek Oostland in beide gemeentes, dat ze deze maand mogen proberen de beste voorlezer van de provincie van Zuid-Holland te worden. De landelijke finale is op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en ‘Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum’ noemen.

Voorleesvideo’s

De voorronde verliep dit keer iets anders dan normaal. Deze keer hadden de leerlingen voorleesvideo’s ingeleverd die door de leerlingen van alle scholen zijn gejureerd. De leerlingen hebben gelet of ze geboeid bleven tijdens het voorlezen, of er goed in de camera gekeken werd, of de voorlezer verstaanbaar was en of het gekozen fragment goed gekozen was. Want als een stukje grappig of spannend is houd je de aandacht lang vast. En dat is heel belangrijk bij voorlezen.

Hetzelfde boek gekozen

De winnaars hadden deze onderdelen het beste gedaan. Puur toevallig lazen ze allebei voor uit het beroemde boek van Jacques Vriens, Achtstegroepers huilen niet. Wel hadden Dana en Elize allebei een ander fragment van dit indringende, maar ook heel grappige boek uitgekozen. Medewerkers van Bibliotheek Oostland, en in Pijnacker zelfs in bijzijn van onderwijswethouder Peter Hennevanger, maakten uiteindelijk op de winnende school bekend wie er gewonnen had. Alle scholen konden live meekijken. In Pijnacker werd Elize zelfs op de schouders genomen. De wethouder was diep onder de indruk van het niveau van voorlezen en nam zich voor het boek te gaan lenen in de bibliotheek.

De andere kandidaten waren dan misschien wel teleurgesteld, maar krijgen nog een oorkonde opgestuurd via school.

Dana van der Enden.

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op.  Meer informatie is de vinden op de website: http://www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Laat je voorlezen!

Ook eens meemaken hoe leuk voorlezen is? Elke laatste zondag van de maand lezen Nynke en Aniek om 10.30 uur live voor vanuit theater CulturA & Zo aan kinderen van 5 tot en met 8 jaar. Deelname is gratis en aanmelden kan via contact@culturaenzo.nl (mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Oostland en Young Connection)