Dierenopvang Knaaghof langer gesloten

Onlangs werd door de politie in een woning 23 konijnen aangetroffen. Deze voornamelijk jonge, ondervoedde konijnen zijn door Dierenambulance Den Haag bij Het Knaaghof gebracht. De dieren zijn bij de opvang in quarantaine geplaatst en door de  dierenarts nagekeken en behandeld volgens protocol. Nadat een aantal konijnen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak overleed heeft Het Knaaghof een konijn voor autopsie aangeboden aan Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Al snel werd duidelijk dat dit konijn was besmet met VHD en hieraan was overleden.

Het Knaaghof is sinds 2010 het konijnen- en knaagdierenopvangcentrum van de Dierenbescherming regio Haaglanden. Het opvangcentrum vangt jaarlijks zo’n 500 konijnen en knaagdieren op, onder andere uit Pijnacker-Nootdorp.

VHD (Viral Hemorrhagic Disease) wordt ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd. Met VHD besmette konijnen sterven doorgaans binnen 24 tot 28 uur. Soms hebben dieren het benauwd of zijn er bloedingen te zien, maar meestal is er niets dat erop wijst dat de konijnen voorafgaand aan hun dood in levensgevaar zijn. Deze ziekte is zeer besmettelijk en verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Besmetting van konijnen kan voorkomen worden middels een (half)jaarlijkse vaccinatie. Dierenartsen kunnen hierover adviseren. Alle konijnen die bij Het Knaaghof binnenkomen worden door onze dierenarts gevaccineerd tegen myxomatose en VHD 1 en 2.

Nadat VHD bij de eerdergenoemde groep dieren in onze quarantaine is geconstateerd, heeft Het Knaaghof besloten de komende tijd preventief de deuren te sluiten en zijn er intern voorzorgsmaatregelen getroffen. De dieren die recent bij de opvang geadopteerd zijn, zijn niet in contact geweest met de besmette dieren.

Het Knaaghof blijft wel bereikbaar. Per e-mail info@hetknaaghof.nl en telefoon 070 – 394 55 23. Als duidelijk is wanneer de dierenopvang weer open gaat, maken zij dit bekend via hun website en facebookpagina.