Edward de Lanoy wordt de nieuwe fractievoorzitter CDA: Even kennismaken!

Edward de Lanoy wordt vanaf 1 maart 2021 de nieuwe fractievoorzitter voor de Christendemocraten in onze gemeente. Pijnacker-Nootdorp TV sprak Edward de Lanoy vlak voordat hij op de fiets wilde stappen. Want de nieuwe CDA fractievoorzitter is een sportieve man!

Gepimpte stadsfiets

” Ik heb een soort van gepimpte stadsfiets! Ik sport zeker veel maar dat komt ook door mijn militaire achtergrond. Zeker in coronatijd mag ik graag een eind gaan fietsen.”
Zijn twitteraccount verraadt nog dat Edward ook graag motorrijdt en fotografeert.

Even kennismaken!

“Ik ben al bijna 25 jaar Nootdorper en CDA-er in hart en nieren. Zo’n 35 jaar ben ik lid van de partij. Ook ben ik een gezinsman, heb drie kinderen en ben getrouwd. De kinderen zijn het huis uit. Ik werk veel vanuit huis en kan dit makkelijk combineren met mijn baan in Den Haag. Daar ben ik directeur van de CDA Tweede Kamerfractie. Dat maakt voor mij de combinatie met de gemeenteraad weer erg makkelijk.

Wat is het grote verschil tussen landelijk en lokaal?

De landelijke politiek is veel breder en heftiger. De druk en de waan van de dag is een stuk groter dan op lokaal niveau. Maar het is soms ook handig: We gaan het bijvoorbeeld nu in de gemeenteraad hebben over de omgevingswet. Dat is laatst in de Tweede Kamer al uitgebreid voorbij gekomen. Dus veel informatie en kennis is al voorhanden. Zo kan je snel een goed inhoudelijk gesprek over dit onderwerp voeren.

Welke drie onderwerpen hebben dit jaar voor u de meeste aandacht?

“Wat op dit moment erg speelt is natuurlijk het coronagebeuren. Vorige week hebben we allemaal presentjes naar onze leden gebracht. Wat enorm opvalt is de eenzaamheid bij mensen. Er is meteen een gesprek en je wordt binnen gevraagd. Je proeft gewoon de eenzaamheid van de lockdown. Daar kunnen we op lokaal niveau best iets mee doen we zijn ook aan het kijken hoe we hier stappen in kunnen zetten.”

Wonen

“Wat wij ook erg belangrijk vinden is wonen. Voor zowel senioren als starters is het echt een probleem. Aan de ene kant zijn er nu een paar nieuwbouwprojecten waar zowel jongeren als ouderen in hetzelfde type woning kan wonen. Aan de andere kant zie je ook dat mensen een wooncarrière willen maken. Zoals een gezin die een groter huis nodig heeft. De oudere die op zijn beurt eigenlijk kleiner kan wonen blijft zitten omdat er simpelweg niet veel aanbod is. En een flinke huurwoning is voor de middenklasse erg duur. Zeker voor de politieagent of onderwijzer die net teveel verdiend om buiten de regelingen te vallen. Onze woordvoerder wonen Anne Volkers zit er op ons lokale niveau bovenop. Met de omgevingsvisie zijn hier goede stappen in gezet, zo gaan we met de bewoners hierover in gesprek.”

De energietransitie

“Derde belangrijk punt is de energietransitie. Daar ben ik zelf woordvoerder op. We moeten die transitie in en die CO2-uitstoot moet omlaag. Maar het moet ook betaalbaar en draagbaar blijven. En dan kan je voor lastige keuzes komen te staan. CDA is absoluut tegen windturbines in deze bebouwde omgeving. Wind is prima maar wel op zee of de Maasvlakte. We zijn juist voorstander voor zonnepanelen op daken. Dat is een hele goede oplossing voor deze groene en bebouwde omgeving. En de aardwarmte uiteraard, waar in Klapwijk nu een pilot mee loopt.”

Verandert er veel in uw werkzaamheden?

Ik neem de bestuurlijke en juridische portefeuille Janneke Verwijmeren (vertrekkend CDA-fractievoorzitter)over. Gelukkig hebben we een hele goede fractie waarin we allemaal onze specialiteit hebben. We zijn een goed samenwerkende club. Ik kijk er naar uit om voor dit fijne CDA-team de kar te gaan trekken.

Veel succes namens Pijnacker-Nootdorp TV!