Eerlijk Alternatief wil grote focus op extra woningaanbod in gemeente

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft de fractie van Eerlijk Alternatief aan wethouder van Kuppeveld gevraagd om een inventarisatie te maken voor locaties nieuwbouw binnen de bebouwde kom. Dit worden ook wel inbreilocaties genoemd.

Grote behoefte aan starterswoningen
De fractie van Eerlijk Alternatief vindt dit een efficiënte manier om het woningtekort tegen te gaan omdat de grond vaak toch al eigendom van de gemeente is. Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel: “Een mooi voorbeeld van het gebruik maken van inbreilocaties is in Pijnacker-Noord de zogenaamde mini flatjes bij de Thorbeckelaan. Ook in Nootdorp en Delfgauw verwachten we mogelijkheden te vinden. Zo zijn plekken waar lege kassen staan natuurlijk ook zeer geschikt om woningen te bouwen.”

Bijna 5.000 woningzoekenden in Pijnacker-Nootdorp
De woningmarkt is oververhit. In Pijnacker-Nootdorp zijn er 4.952 inwoners ingeschreven als woningzoekende binnen de gemeente. Zeker voor starters zijn de prijzen op de woningmarkt te hoog. Het specifieke voordeel van het gebruik maken van inbreilocaties is dat het nieuwe huizenbestand grotendeels aan huidige inwoners van Pijnacker-Nootdorp toegewezen kan worden.

Regionale afspraken gooien roet in eten
Door gebruik te maken van de zogenoemde inbreilocaties kunnen er meer inwoners aan een woning geholpen worden, simpelweg omdat er meer aanbod is.  Er gaat de komende jaren gebouwd worden in Tuindershof en De Scheg in Pijnacker en in het Hart van Nootdorp. Maar slechts een klein gedeelte van de woningzoekende inwoners van de gemeente zal kans maken op deze woningen, als gevolg van regionale afspraken.

Hoog op de agenda
Van de Gevel: “Het belang van inbreilocaties is dus zeer groot en biedt juist mogelijkheden aan woningzoekenden vanuit onze gemeente. Dat willen wij als Eerlijk Alternatief daarom heel hoog op de politieke agenda zetten.”

Inventarisatie toegezegd
Wethouder Van Kuppeveld heeft de toezegging gedaan om op korte termijn een inventarisatie te houden van het aantal inbreilocaties en deze te presenteren aan de raad.