De voor- en nadelen van zonnepanelen

Steeds meer woningeigenaren in Pijnacker-Nootdorp investeren in zonnepanelen. En dat is logisch, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee en cruciaal voor de energietransitie. Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen. We zetten de voor- en nadelen van zonnepanelen op een rijtje, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken.

Financiële voordelen
Er is ontzettend veel financieel voordelen te behalen uit zonnepanelen. Zo kunnen huishoudens met tien zonnepanelen op het dak al snel zo’n 600 euro per jaar op de energiekosten besparen. De terugverdientijd wordt ook steeds korter. Terwijl de investeringen in zonnepanelen blijven groeien, blijft de kostprijs per paneel dalen. Dat geldt ook voor het materiaal- en energiegebruik. Binnen zeven tot tien jaar is de investering tegenwoordig terugverdiend. Daarna kan de woningeigenaar nog heel wat jaren genieten van gratis stroom. Daarnaast zijn mensen niet meer afhankelijk van de prijzen van de energieleveranciers. Bovendien krijgen particulieren de 21 procent btw die zij betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug van de Belastingdienst. Ook stijgt de waarde van de woning als er zonnepanelen op het dak liggen.

Goed voor het milieu
Woningeigenaren die zonnepanelen op hun dak hebben liggen, dragen een steentje bij aan een beter klimaat. De zonnepaneel wekt energie op met behulp van lichtenergie. De zonnepanelen zetten licht om in energie. Hierbij wordt dus geen gebruik gemaakt van een fossiele brandstof. Daarnaast zijn zonnepanelen milieuvriendelijk omdat ze ook geen biomassa gebruiken. Meer dan 5 procent van de stroom in Nederland wordt opgewekt door zonne-energie. Hiermee wordt zo’n 5,3 miljoen ton CO2 bespaard. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat in 2050 ongeveer 25 procent van de wereldwijde stroomproductie op van zonne-energie afkomstig zal zijn.

Combinatie zonnepanelen en zonneboiler
Alle huishoudens in Pijnacker-Nootdorp en de rest van Nederland moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen én het water op een andere manier moeten verwarmen. Om de woning klaar te maken voor de toekomst, is het zeer efficiënt om zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. De zonnepanelen zorgen dan voor elektriciteit en de zonneboiler zorgt voor warm kraanwater. Met een zonneboiler bespaart men ongeveer 50 procent op het energieverbruik onder de douche én in de keuken. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen van de overheid als zij investeren in een zonneboiler. De tegemoetkoming ligt zo tussen de 750 en 2.000 euro.

Nadelen van zonnepanelen
Tot slot is het goed om ook nog een aantal nadelen te benoemen. Zo moeten eigenaren een behoorlijke investering doen. Helaas is er geen regionale of landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee woningeigenaren uit Pijnacker-Nootdorp zonnepanelen kunnen financieren. Ook kan het zo zijn dat de zonnepanelen niet passen bij de uitstraling van het huis. Of het aanschaffen van zonnepanelen uiteindelijk een goed idee is, hangt helemaal af van de persoonlijke situatie. Aangezien spaargeld tegenwoordig nauwelijks wat oplevert, is investeren in zonnepanelen vaak een beter alternatief.