Enorme aanloop naar Jeugdland Pijnacker

De 55e editie van Jeugdland is begonnen en elke dag komen vijftienhonderd kinderen langs. De bezoekersaantallen zijn zo groot dat de organisatie graag nog een paar extra vrijwilligers erbij wil. Madelein Meijer van Stichting Jeugdland vertelt: “Veel kinderen komen zelfs logeren bij een vriendje of opa en oma om erbij te kunnen zijn. We proberen een begeleider te hebben voor elke tien kinderen, want veel onderdelen zoals knutselen of naaien kunnen best ingewikkeld zijn.” Behalve alle vormen van handwerk heeft Jeugdland veel echte buitenactiviteiten, waaronder een zwembad, een set springkussens en hoek om hutten in te bouwen. Verder zijn er zang- en danswedstrijden zoals de Voice of Jeugdland. Jeugdland is bedoeld voor kinderen van 5 tm 12 jaar. Dagkaarten kosten zeven euro.

Knutselen

De variatie springt er onmiddelijk bij Jeugdland, zeker wat betreft het thema knutselen. Maar liefst twee twee kantines, een gymzaal en een parkeerplaats zijn ingericht om handwerk te doen. Madelein Meijer: “In de gymzaal wordt veel met techniek gedaan, zoals solderen, figuurzagen, houtbranden en mini-helikopters bouwen met bouwpakketjes. Alles natuurlijk onder begeleiding. De gymzaal is echt een mierennest van activiteit, maar wel heel leuk. Op de parkeerplaats staan kraampjes waar kinderen met gips en klei kunnen werken. Tenslotte kunnen kinderen in de achterste kantine leren naaien, haken of breien. Een eigen stoffen knuffel in elkaar haken is een heel karwei en kost vaak de hele dag, maar hoe leuk is het om te slapen met een zelfgemaakte knuffel?”

Tenslotte is er nog hoekje speciaal voor kleuters, waar ze kunnen schminken en spelen met robotjes. “Dat soort speelgoed zie je steeds vaker. Je programmeert een paar instructies en het robotje voert ze uit, heel leuk.”

Waarom is het zo’n succes?

Het succes van Jeugdland komt ongetwijfeld deels uit de enthousiaste vrijwilligers. Madelein Meijer: “De eerste keer Jeugdland was in 1973. Sommige vrijwilligers draaien al vijfendertig of zelfs veertig jaar mee. Mensen zeggen soms dat je stopt wanneer je kinderen te oud worden om zelf mee te doen, maar dat is echt niet zo. Het bestuur van stichting Jeugdland bestaat uit slechts zes mensen, maar door alle ervaring en toewijding loopt het eigenlijk als een trein.”

Niels van Hemert

 

Hutten maken van pallets

.

Zoeken tussen de stapel

.

Dit is een mooie

.

.

.

.

.

Spelen met Lego

.

.

.

.

Kasteel bouwen van eierdozen

.

.

Foto’s: Lia van Halderen