Geluidoverlast in stiltegebied

De bewoners van de wijk Koningshof in Pijnacker zijn niet de enigen die te hoop lopen tegen het keerspoor voor Randstadrail lijn E. Die voorziening moet het mogelijk maken dat in de spits extra metro’s worden ingezet richting Rotterdam. De omwonenden zijn bang dat de geluidoverlast ondanks een geluidscherm zal toenemen. Maar ook de bewoners van het buitengebied zijn er niet blij mee. Een bewoonster van de Polderweg, die in 2002 in een stiltegebied kwam wonen, zit nu vlak naast de spoorwegovergang van de Polderweg. En die spoorbellen klinken straks nog vaker dan nu al het geval is. Niet voor zes treinen per uur extra, maar voor twaalf, want die dingen komen immers twee keer bij haar langs.

De geluidoverlast voor de bewoners in het buitengebied die vlak langs de Randstadrail wonen wordt buitensporig, schrijft de bewoonster aan de fracties in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. Donderdag zal Madeleine Werner van de Polderweg dat als inspreker ook komen vertellen, als de keervoorziening wordt behandeld in de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad.

Polderweg P overweg Randstadrail E 2De Randstadrail loopt op die plek vlak langs het smalste stuk van de Groenzoom. De metro rijdt over een dijk over de N471, daarna over een brug over de Poldervaart en vervolgens passeert hij de spoorwegovergang. Mevrouw Werner: “Sinds 2002 woon ik op de Polderweg. Het gebied werd aangewezen als stiltegebied en een recreatiegebied werd om mij heen ontworpen. Op de kaart van toen stond met grote letters Stiltegebied, met de S op mijn huis. Over de jaren heen verschoof de S richting de Boezem en nam het omgevingsgeluid toe.”

Bureaucratie

Al tien jaar lang proberen de omwonenden de geluidsoverlast te verminderen. Zo wilde de bewoonster als eerste het groengebiedje tussen spoor en haar huis kunnen huren, om zelf een ‘dikke schutting’ te kunnen plaatsen naast het spoor. “Alle initiatieven van mijn kant zijn gestrand op bureaucratie”, constateert ze.

Ook al realiseert ze zich dat het eigenlijk niet uitmaakt wat de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp beslist omdat de besluiten worden genomen door de 23 gemeenten van de Metropoolregio, toch vraagt ze de raad om nee te zeggen tegen het keerspoor. “Tenzij er harde toezeggingen worden gedaan door de Metropoolregio om geluidoverlast te decimeren.” Om dat voor elkaar te krijgen zou er een geluidscherm bij de spoorwegovergang moeten worden geplaatst.