Gemeente kan vestiging Lidl niet weigeren

Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp vindt dat de vestiging van een supermarkt beter in het centrum van de gemeente zou kunnen plaatsvinden. Maar Pijnacker-Nootdorp kan de vestiging van Lidl aan de Kortweg in Pijnacker niet tegengaan. Het kan volgens het bestemmingsplan, en daarom is er geen ruimte om anders te beslissen.

Dat standpunt blijkt uit een verklaring op de website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het college van B & W reageert daarmee op de onrust onder winkeliers uit het centrum van Pijnacker. De ondernemersvereniging en enkele andere organisaties hebben er in brieven aan de gemeenteraad op aangedrongen om de vestiging van Lidl buiten het centrum tegen te houden.

In de verklaring stelt de gemeente echter aan regels gebonden te zijn. “Als het kan volgens het bestemmingsplan, dan moet de gemeente de vergunning ook afgeven.”

De gemeenteraad heeft het college van B & W in een motie gevraagd om de supermarkt wat verder naar achteren te plaatsen, om overlast voor de omwonenden te verminderen. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. De provincie is niet voor die bestemmingsplanwijziging, omdat daardoor een nieuwe situatie ontstaat. Het college is hierover met de provincie in gesprek.