Gemeentebelangen PN wil meer aandacht voor herdenking oorlogsslachtoffers

Op 15 augustus worden de oorlogsslachtoffers uit Nederlands Indië herdacht. Deze datum is een nationale herdenking en betekent het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vragen over herdenking
De fractie van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp wil meer aandacht voor deze herdenking. Kees Jongh van de fractie stelde recent vragen aan het college van burgemeester en wethouders over deze herdenking.

Vlag halfstok
Het college liet eerder deze week weten dat de gemeente op 15 augustus de vlag uithangt, overeenkomstig het landelijk vlagprotocol en dat zij een stukje plaatsen in de eigen media. Fractielid Kees Jongh zou de herdenking graag uitgebreider zien. Hij denkt daarbij aan kransen zoals bij de herdenkingen op 4 mei.

Ingetogen herdenking door coronavirus
Jongh is zelf vrijwilliger bij de Stichting Herdenking 15 augustus en woont jaarlijks de herdenking en kranslegging bij bij het Indisch Monument in Den Haag. Behalve door de Minister-President legt Zijne Majesteit de Koning dit jaar ook een krans bij dit monument. In verband met de Corona maatregelen vindt de herdenking in beperkte vorm plaats.

Komende jaren uitgebreider herdenken
Kees Jongh: ”Voor dit jaar is het te laat maar het zou de gemeente sieren als zij zouden willen nadenken over een betere invulling van de herdenking op 15 augustus. Binnen onze gemeente wonen ongetwijfeld veel mensen met een Nederlands-Indische afkomst.  Er kan gedacht worden aan het plaatsen van een klein monument of een plaquette naast de bestaande monumenten, maar er zijn ook andere invullingen mogelijk. Het alleen uithangen van de vlag en het plaatsen van een artikel vind ik onvoldoende”.