Geslaagde meet-up toekomst glastuinbouw Oostland

Eerste onderzoeksresultaten van ‘Verkenning Glastuinbouw Oostland’ zijn bekend gemaakt

Grote opkomst

Circa 100 ondernemers en geïnteresseerden uit het Oostland bezochten op maandagavond 13 mei de meet-up van ‘Verkenning Glastuinbouw Oostland’. Samen met de gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland mevrouw Adri Bom-Lemstra en de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp en Zuidplas werd meegedacht over de toekomst van het glastuinbouwcluster.

Belangrijke stap

Voor de glastuinbouw in het Oostland is de verkenning een belangrijke stap in het streven naar een moderne, innovatieve, duurzame en economisch gezonde toekomst. Met de uiteindelijke resultaten van de verkenning ontwikkelen de gemeenten en de provincie beleid voor het gebied. Sinds begin 2018 wordt de glastuinbouw in het gebied uitgebreid onderzocht. De gemeenten en provincie werken hiervoor samen onder de naam ‘Verkenning Glastuinbouw Oostland’. Er zijn veel gesprekken gevoerd met tuinders en er is onder andere gekeken naar de kwaliteit van de kassen, bebouwing en voorzieningen. Allemaal om te achterhalen hoe de sector relevant en toekomstbestendig kan blijven.

“Oostland voedt en kleurt de wereld”

Welkom

Het welkomstwoord was aan Albert Abee, wethouder Greenport, duurzaamheid en financiën van gastgemeente Lansingerland. “Het Oostland heeft een uniek karakter en kent een enorme werkgelegenheid. Bedrijven hier spelen een grote rol in de verdeling van de wereldhandel in groenten, fruit, bloemen en planten. Als Greenport voedt en kleurt het Oostland de wereld. De toekomst van het glastuinbouwsector moeten we dan ook garanderen; daar hebben wij elkaar bij nodig.”

Het is belangrijk dit proces met elkaar te doorlopen

Adri Bom-Lemstra, Gedeputeerde Economie van de provincie Zuid-Holland, sprak over het goed op elkaar aan laten sluiten van bijvoorbeeld de duurzame energie initiatieven. “Het is belangrijk dit proces met elkaar te doorlopen en alles goed in kaart te brengen zodat we straks aan de slag kunnen met een concreet werkboek. Op deze manier kunnen we duidelijkheid bieden aan alle betrokkenen in het Oostland.”

Feedback op analysekaarten

Een toelichting op de verkenning werd gegeven door Roelof Kooistra van de Rebel Group. Ondernemers, tuinders, maar ook geïnteresseerden konden analysekaarten over structuur en innovatie, energie en water en bereikbaarheid inzien en hierop reageren. Er werd volop met elkaar gesproken. Zo werd er door tuinders aangegeven dat ze zich zorgen maken over de droogte en watertoevoer. Ook vertelden ondernemers het prettig te vinden als ze intensiever contact kunnen hebben met de gemeenten. Wat betreft de bereikbaarheid is er gesproken over veiligheid en verbredingsplannen.
Voorzitter Thomas Arts: “Het is mooi om zoveel belangstellenden met elkaar te zien kijken naar alle mogelijkheden in het gebied. De bijeenkomst heeft zeker ook een bijdrage geleverd aan een stuk inspiratie en groepsversterking. Ik kijk terug op een geslaagde avond. We gaan aan de slag met alles wat opgehaald is. Het is de bedoeling dat er na de zomer een werkboek ligt met daarin de ambities voor het glastuinbouwsector Oostland.

 

foto: De projectgroep Verkenning Glastuinbouw Oostland met v.l.n.r. Samir Amghar, Thomas Arts, Lydia Voogelaar, Etwin Grootscholten, Vannessa Verhagen, Hans Houtman en Chris Bos (niet op de foto: Maud van Koeveringe)