Haaglanden scherpt coronaregels aan

Alle fysieke samenkomsten die voor de introductie van studenten in de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) zouden worden gehouden, worden verboden. Dat geldt voor het mbo, hbo en wo.

Ontheffing is mogelijk

Een ontheffing is mogelijk, maar alleen als die voldoet aan specifieke voorwaarden en er toestemming is van de onderwijsinstelling of de VRH. In dat geval moet de fysieke samenkomst zijn gericht op studie of sport, kleinschalig zijn en niet tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends plaatsvinden. Bovendien mag er geen alcohol worden gedronken.

Reserveringen verplicht in horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden in de regio Haaglanden worden verplicht gebruik te maken van reservering (vooraf of bij aankomst), bezoekers naar hun gezondheid te vragen, en hen naar hun plaats te begeleiden. Ook moeten zij hun gasten vragen hun contactgegevens beschikbaar te stellen voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Die gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd. Na 14 dagen moet het betreffende horecabedrijf deze contactgegevens vernietigen.

Sluiting bij constatering coronabesmetting

Recreatieve inrichtingen (zoals horecabedrijven en pretparken) waar de GGD na bron- en contactonderzoek clusters van coronabesmettingen constateert, worden door de Veiligheidsregio Haaglanden gesloten voor maximaal 14 dagen.

Extra regionale en lokale maatregelen

Naast deze verscherpte maatregelen in de nieuwe noodverordening leggen lokale bestuurders regionaal en lokaal extra maatregelen op, bovenop de landelijk geldende maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen op het gebied van ‘crowd management‘ en communicatie.
Lees hier de volledige noodverordening voor regio Haaglanden:

https://openpub.pijnacker-nootdorp.nl/wp-content/uploads/2020/08/Noodverordening-Haaglanden-10-augustus-2020.pdf

Francisca Ravestein

“Steeds meer mensen krijgen corona. Ook in de regio Haaglanden zien we het aantal besmettingen oplopen. Daarom worden de regels uitgebreid en aangescherpt”, zegt plaatsvervangend VRH-voorzitter Francisca Ravestein, de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.