Hartelijk afscheid José van Egmond

Pijnacker-Nootdorp heeft op 4 september 2017 met warmte en dankbaarheid afscheid genomen van wethouder José van Egmond. Mevrouw Van Egmond begint op 21 september 2017 aan een nieuwe taak als burgemeester van Reimerswaal in de provincie Zeeland.

José van Egmond startte in 2006 in de plaatselijke politiek voor de CDA-fractie. In 2010 werd zij voor de eerste keer wethouder. In 2014 volgde een tweede termijn. Voor Pijnacker-Nootdorp heeft ze veel betekend op het gebied van mobiliteit, onderwijs, milieu en duurzaamheid. Ze trad bovendien op als voorzitter van het dagelijks bestuur van Greenport Westland/Oostland en als voorzitter van het Platform Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven.

Tijdens de receptie op het gemeentehuis ter ere van mevrouw Van Egmond vielen geregeld de woorden: “We gaan je missen.” Onder andere uit de mond van de burgemeester en van de CDA fractievoorzitter. De gemeente bood haar als aandenken een mooie tuinbank aan en een aquarel met kassen van de hand van de Delfgauwse kunstenaar Henk Zuidweg, uit 1986. Ook hadden Van Egmonds collega’s een fotoboek samengesteld.

José van Egmond verwoordde haar gevoelens aan de hand van het bekende lied van Ramses Shaffy: ‘Zing, vecht, huil, bid, lach en bewonder’. ‘Zing’, want politiek is een kwestie van samenwerken, inhoud en relaties. ‘Vecht’, omdat je in de politiek moet opkomen voor je idealen; zonder strijd, geen overwinning. ‘Huil’, vanwege de schaduwzijde: de eenzame kant van het publieke debat; bijvoorbeeld dat iemand anoniem via social media alles kan roepen, terwijl jij je niet altijd accuraat kunt verdedigen. ‘Bid’, in verwijzing naar haar persoonlijk geloof. ‘Lach’, om (en dankzij) de nuchtere en hardwerkende inwoners van Pijnacker-Nootdorp en de talloze vrijwilligers die zoveel betekenen voor de gemeente als geheel. ‘Bewonder’, richting haar man en drie kinderen, haar trouwe achterban die haar met beide benen op de grond houdt.

Het wekt geen verbazing dat José van Egmond een flink gat laat vallen in de gemeenteraad. Pas over acht maanden treedt er een nieuw college aan. De CDA fractie heeft vandaag bekend gemaakt dat zij Bob van der Deijl voordraagt als nieuwe wethouder. Waarschijnlijk wordt hier halverwege september over gestemd.

Alle foto’s: Lia van Halderen