Help de padden

De paddentrek komt er weer aan over een dikke maand. Natuurlijk Delfland heeft alle hulp nodig om de dieren te helpen. Natuurlijk Delfland is op zoek naar 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek. Er zijn overzetlocaties in Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maasluis, Monster, Nootdorp, Pijnacker, Vlaardingen en Ypenburg.

Op pad

Tussen half februari en begin april gaan weer vele padden op pad. Samen met kikkers en salamanders trekken de dieren van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt Natuurlijk Delfland paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Werkzaamheden

Dit jaar zal alles coronaproof zijn want het overzetten gebeurt in groepjes van twee personen, elke keer in dezelfde samenstelling. Aan elke paddenoverzetter wordt gevraagd om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Natuurlijk Delfland vraagt om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterende hesjes ter beschikking gesteld en informatiefolders om uit te delen aan passanten.

Meehelpen?

Wil je meehelpen? Opgeven kan bij Geert van Poelgeest op 0633001742 en per email: afdelingDelfland@knnv.nl. Kijk ook op: http://www.knnv.nl/afdelingDelfland