Het jaar van de autovakantie

De zomervakantie ziet er dit jaar voor veel Zuid-Hollanders anders uit dan normaal. Ongeveer de helft van alle Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie of viert vakantie in eigen land. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mensen. Degenen die wel op vakantie gaan pakken op grote schaal de auto.

Voorkeuren verschillen per regio en geslacht
Uit een enquête van een vergelijkingswebsite van bungalows blijkt dat de voorkeur voor een bestemming sterk afhangt van de woonplaats van de vakantieganger. Zo gaan mensen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht graag naar de provincies Drenthe en Gelderland op vakantie. Bij vakantiegangers uit het midden van het land staat Zeeland bovenaan het wensenlijstje, terwijl inwoners uit Noord-Nederland het liefst naar Limburg afreizen. Ook tussen mannen en vrouwen zijn er verschillende voorkeuren. Zo willen Nederlandse mannen het liefst naar Limburg en vrouwen graag naar Zeeland.

Veilig en goed voorbereid met de auto op vakantie
Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om goed voorbereid richting de vakantiebestemming te vertrekken. Allereerst moet de auto nagekeken worden. Controleer in ieder geval de bandenspanning en alle vloeistoffen. Daarnaast moeten automobilisten bepaalde veiligheidsaccessoires in hun auto hebben, zoals een gevarendriehoek en een verbandtrommel. Deze accessoires kunnen per land verschillen. Ook is het belangrijk om de autoverzekering te checken voor vertrek. Een mooi moment om te kijken of de auto niet oververzekerd is en je niet beter af bent met een nieuwe goedkope autoverzekering. Of de autoverzekering geldig is in jouw vakantieland, kun je op de groene kaart zien. Hierop staan alle landen waar je auto is verzekerd. Daarnaast geldt deze kaart als internationaal verzekeringsbewijs. Ook is het goed om te weten of vervangend vervoer gedekt is door een reis- of autoverzekering.

Coronamaatregelen in (doorreis)landen
Voor de coronacrisis, waarvan de gevolgen in deze gemeente vooralsnog meevallen, was 51 procent van de vakantiegangers van plan om met de auto naar de vakantiebestemming te reizen. Inmiddels overweegt 72 procent om de auto als vervoersmiddel te nemen. Voor de vakantiegangers die naar het buitenland gaan, is het belangrijk om goed om te weten welke coronamaatregelen in deze (doorreis)landen gelden. Zo is er in veel landen de laatste tijd een stijging van het aantal besmettingen. Hierdoor is het vaak verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra en musea. Het is ook niet altijd even duidelijk welke regels er gelden. In Duitsland zijn de maatregelen bijvoorbeeld verschillen per deelstaat en soms zelfs op stadsniveau. In Frankrijk geldt sinds 20 juli een mondkapjesplicht in alle openbare gebouwen. Daarnaast is 1 meter afstand houden in Frankrijk voldoende. In Spanje is de dreiging van een tweede coronagolf aanwezig. Daarom is het dragen van een mondkapje altijd verplicht is, ook als er voldoende afstand gehouden wordt. Die afstand is in Spanje 2 meter. Ook geldt er voor een aantal regio’s in Spanje inmiddels een oranje reisadvies.