Highland games van Schotse Mac Gillavry-clan

Een invasie van Schotten nam op zondag met kilts en doedelzakken het terrein van scouting Nootdorp over. De clan Mac Gillavry organiseerde daar hun eigen highland games, voor het eerst in Nederland. Bij dit unieke evenement komen leden van de clan bijeen om hun kracht en athletische vaardigheden op de proef te stellen. Clan-commissioner (en organisator) James Mac Gillavry vertelt: “Er waren vandaag zo’n honderddertig mensen. Jonge peuters en hoogbejaarde negentigplussers, verre ooms en vierde neven reisden af naar het verre Nootdorp. Velen kenden elkaar al, maar sommigen zagen eigenlijk voor het eerst hoeveel familie ze hebben.” Tijdens de dag kregen de sporters begeleiding van highland games-athleet en legendarische strongman Wout Zijlstra, meervoudig wereldkampioen highland games. James: “Eigenlijk was hij hier om te presenteren en aan te moedigen, maar Wout schroomt niet om te laten zien hoe hij zijn titels gehaald heeft.” Tijdens de hele dag werden de Nederlandse Schotten ondersteund door scouts. “Zij waren voor ons een zogeheten clan Kerr, een ondersteunende clan uit de lowlands.”

Vrijwel alle leden van de Nederlandse tak van de clan stammen af van William Mac Gillavry. James vertelt: “Vijfennegentig procent van de Nederlandse Mac Gillavry-clan is familie van deze voorvader. Maar er zijn ook twee andere families, Mac Gilvary en Mac Gillivray, die bij onze clan horen. Je spreekt hun namen wel hetzelfde uit gebaseerd op de oude Schotse taal Gaelic en allen volgen een iets andere lijn in de stamboom.” Namens de internationale familie waren er verschillende clan-leden aanwezig, waaronder clan-commander Iain Mac Gillivray en vertegenwoordigster Elizabeth Mac Gillivray. Iain werd tijdens zijn dag overal gevolgd door reporters van de BBC, die een documentaire over clan Mac Gillavry maken.

Tradities

De dag ging gepaard met ceremonies en klederdracht. De clan-leden met geruite kilts en fraaie caps waren hier maar een deel van. Overal waren duidelijke en subtiele symbolen voor de gezamelijke afkomst, van Schotse vlaggen tot de doedelzakken en een claymore. Dat is een enorm tweehands zwaard, een traditioneel Schots wapen. Vice-commissioner Sean Mac Gillavry vertelt: “Voor een deel staan de highland games in het teken van het verjagen van boze geesten. Door uit de vier windstreken met het zwaard op een schild te slaan, behoeden we onze clan voor ongeluk. Tot de whisky op tafel komt, dan komen de boze geesten soms weer terug.” De whisky verscheen overigens tijdens een van de vele traditionele onderdelen, de caber wave. Sean: “Een caber is een zware houten paal van tien meter lang. Deze draag je met je hele team door een slalom-parcours, zonder de bekers whisky op de slalom-palen om te stoten.” Verder was er de caber toss (paalwerpen), met een katapult schieten op de koning van Engeland, whiskyvat rollen en weight for height (hoogwerpen). De laatste wedstrijd was een ouderwets potje touwtrekken.

Het muzikale talent van de clan is onmiskenbaar, zo bleek uit optredens van de Sassenachs. James: “Hun naam betekent Engelsen. Dat is een grapje, een verwijzing naar de klassieke drogreden dat als je telkens de definitie bijstelt, uiteindelijk niemand een echte Schot is.” De Sassenachs deden hun uiterste best, maar waren zelf ook onder de indruk van Duncan Mac Gillivray, die met zijn doedelzak het hele publiek in vervoering bracht. Na een lange dag vol sport en spel gaf Duncan een laatste toegift, waarop alle clanleden weer huiswaarts keerden.

Niels van Hemert

De Schotse vlag

Clan commander Iain Mac Gillavry

Wout Zijlstra laat zien hoe sterk hij is

De Sassenachs

Duncan Mac Gillavry laat zijn kunst horen

Als je genoeg oefent kun je zelfs met twee lepels muziek maken

.

.

.