‘Hoe zit het met Fair Trade-gemeente?’

GroenLinks, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp willen weten wat er terecht is gekomen van het raadsbesluit uit 2014 om een Fair Trade-gemeente te worden. “Tot nu toe zien we alleen nog maar Fair Trade theezakjes op het gemeentekantoor. Hopelijk betekent dat niet dat er verder weinig gedaan wordt”, aldus Wineke ’t Hart van GroenLinks in een toelichting op schriftelijke vragen die door de drie fracties zijn ingediend.

De raadsleden willen onder andere weten wat de gemeente doet om het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaam inkopen. De afspraak was volgens de fracties dat in 2015 100% duurzaam ingekocht zou worden. Men wil nu weten hoeveel procent al is gehaald.

Ook vragen de fracties waarom van het besluit is afgeweken om Fair Trade gemeente te zijn en of hier overleg over is geweest. Er zijn ook vagen over de ambtelijke ondersteuning aan de werkgroep, hoe vaak in publicaties aandacht is besteed aan Fair Trade en of er geld beschikbaar is voor de werkgroep.

Activiteiten

De Fair Trade werkgroep in Pijnacker-Nootdorp heeft in de afgelopen jaren wel een aantal activiteiten georganiseerd. Zo waren er fietstochten waarmee de aandacht op duurzame handel werd gevestigd, en ook werd op de Christelijke basisschool Ackerweide door leerlingen een Fair Trade winkel geopend.