Voor iedereen iets bij de FLOW-beurs

Ouderencentrum de Schakelaar werd deze zaterdag bezocht door de FLOW-beurs. Dat is een afkorting voor FitLevenOndersteunings-Welzijnsbeurs. De beurs stond vooral in het teken van gezondheid, sport, ouderenzorg en vrijwilligerswerk. Zo nodigde de EHBO-kraam mensen uit om te leren omgaan met levensreddende AEDs. De bibliotheek presenteerde een groot assortiment aan leeshulp voor mensen die moeite met lezen hebben. Apparaten van het merk Optelec helpen slechtzienden en mensen met kleurenblindheid te helpen met lezen. Voor wie helemaal niet wil of kan lezen zijn er audioboeken met aanpasbare snelheid. Wethouder Bob van der Deijl opende de beurs. De beurs werd drukbezocht. Er waren ongeveer twintig kramen.

Thuisservice

Enkele kraampjes sprongen eruit. Zo was Home Instead Thuisservice bezig met het promoten van thuisservice. Het verschil tussen thuiszorg en thuisservice is een beetje subtiel. Werkers van de thuisservice zijn vaak lager opgeleid, maar bieden ze wel ondersteuning voor dingen waar thuiszorg niet mee helpt, zoals het maken van ontbijt. Thuisservice heeft ook grotere flexibiliteit dan de grote, geinstitutionaliseerde dienst van thuiszorg. De speerpunt van het initiatief is om ouderen aandacht te geven, want daaraan is vaak een groot tekort.

De Huidzorg Balans praktijk was vertegenwoordigd met een kraam. Stichting Pieter van Foreest promootte het ontmoetingscentrum en probeerde vrijwilligers te werven. Het sportinstituut Pijnacker maakte reclame voor sportlessen van spinning en Pilates tot Nunchaku-do, een zelfverdedigingssport die gebruik maakt van stokken, zogeheten Nunchaku’s. Mindfulness training was niet vertegenwoordigd met een kraam, maar deelde wel folders uit. Stichting Steun bij Rouw gaf aandacht aan verschillende manieren om te helpen met het rouwproces, zoals wandelen met lotgenoten en het rouwcafe bij het huis van Rie.

Niels van Hemert, foto’s door Lia van Halderen