Inwoners maken kennis met de gemeentepolitiek

Dertien inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp doen mee aan de cursus Gemeentepolitiek, die wordt gehouden op initiatief van Gemeentebelangen. Het gaat om een kennismakingscursus die eerder ook al in Lansingerland is gegeven. Het is niet bedoeld als een ‘klasje’ voor Gemeentebelangen, want de inhoud is politiek-neutraal, meldt Ina Mantjes.

Gemeentebelangen probeerde begin dit jaar voor elkaar te krijgen dat de gemeente zo’n cursus zou organiseren, Maar een motie hierover kreeg in de gemeenteraad onvoldoende steun. Daarom besloot de partij om het dan maar zelf te doen. “We hopen door meer inzicht te geven ook het vertrouwen en de interesse van inwoners in de lokale politiek vergroten”, aldus Ina.

Cursusleiders zijn Henk de Paepe, oud-docent van de bestuursacademie en vier jaar wethouder in de gemeente Lansingerland, en Jan Pieter Blonk, nog steeds actief als raadslid in Lansingerland en eerder ook wethouder in Berkel en Rodenrijs. Zij vertellen over het reilen en zeilen van de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Ook wordt behandeld wat gemeenteraadsleden nou precies doen en voor welke dilemma’s ze soms komen te staan.

Dinsdagavond was de eerste van de zes cursusavonden, met vier vrouwen en negen mannen in de leeftijd van bijna 15 tot bijna 65 jaar. De cursisten bezoeken deze en volgende week ook de raadsvergaderingen in het bestuurscentrum.

Hoewel de training dus is georganiseerd door Gemeentebelangen, is de inhoud dus niet vanuit een bepaalde politieke invalshoek geschreven. “Maar als er cursisten zijn die lid willen worden zijn ze natuurlijk van harte welkom!”, zegt Ina Mantjes.