Konijn siert nieuwe brug aan de Eem in Koningshof

Vrijdagmiddag 29 mei werd de nieuwe brug aan de Eem in Koningshof officieel geopend. De bruggen zijn ontworpen door het ontwerp- en ingenieursbureau Ipvdelft en werden geopend door leerlinge Isa uit groep 7 van de SKOP Johannesschool en wethouder Ilona Jense van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De klasgenoten van Isa mochten vanaf het schoolplein meegenieten van de feestelijke opening.

Konijn

In de brugleuningen is een konijn verwerkt, dat ontworpen is door Isa. Het konijn had Isa al twee jaar eerder ontworpen toen ze nog in groep 5 zat. De andere bruggen in de wijk hebben ook een dier als symbool gekregen. Zo zijn er bruggen met een eekhoorn, een vogel en een uil. Alle dieren zijn getekend door basisschoolleerlingen uit de wijk.

Innovatief en duurzaam

De bruggen waren hard aan vervanging toe. De nieuwe bruggen zijn een technische innovatie en hebben een duurzaam karakter. Het brugdek is gemaakt van ultrahogesterktebeton panelen en is daardoor superdun met een dikte van slechts negen centimeter. Het dek van de brug heeft een reliëf dat werkt als antislip laag, zodat het niet nodig is de brug te asfalteren of te bestraten. De brug is onderhoudsvrij en gaat zeker 100 jaar mee.

Wanneer worden de bruggen vervangen?

Tot eind oktober dit jaar worden alle bruggen vervangen. In april is al gestart met de eerste bruggen. Elke brug zal vijf tot zeven weken volledig afgesloten zijn. Vooraf wordt dit aangekondigd via informatieborden bij de brug zelf.

Planning

Brug Regge en Koningshof (bij de Zuiderstraat)- eind april tot begin juni
Bruggen Oosterdiep, Prinsenhof en Eem – begin juni tot medio juli
Bruggen bij Het Baken, de Bergse Maas en het Stationsplein – eind augustus tot medio oktober
Halverwege oktober wordt de brug van Het Baken richting het Boekenstein verwijderd.