Kritische vragen over Ondernemersfonds

Het voortzetten van het ondernemersfonds in Pijnacker-Nootdorp voor nog eens een periode van vijf jaar is nog geen gelopen race, zo bleek donderdagavond in de gemeenteraad. Verschillende raadsfracties hadden kritische vragen en opmerkingen tijdens de oordeelsvormende vergadering, en sommige hebben nu al laten weten dat ze over twee weken tegen voortzetting van het fonds zullen stemmen. Er zijn bij een aantal raadsleden vooral twijfels of er bij de ondernemers wel voldoende draagvlak is voor het fonds.

Het Ondernemersfonds bestaat al vijf jaar maar zit eigenlijk nog steeds in een proefperiode. Winkelcentra, bedrijventerreinen en andere groepen ondernemers kunnen geld uit dat fonds krijgen voor bijvoorbeeld beveiliging, de feestverlichting in december of bijzondere evenementen. Dat geld wordt bij elkaar gebracht door een verplichte opslag op de OZB die de ondernemers betalen.

In de afgelopen maanden is onder de ondernemers Pijnacker-Nootdorp gepeild hoe ze zelf tegen dat fonds aankijken. Daar kwamen niet zoveel reacties op: minder dan 10% van de ondernemers vulde de enquete in. Is er dan wel voldoende draagkracht, vragen diverse raadsleden zich af. Fractievoorzitter Hennevanger van D66 was er tijdens het debat helder over: dat draagvlak is er onvoldoende, dus stoppen met dat fonds. Ook de PvdA in de gemeenteraad is kritisch. Amarins Komduur: “De opslag op de OZB is belastinggeld, dus het moet volledig transparant zijn wat er met dat geld gebeurt.”

Wethouder José van Egmond (economische zaken) was het met de kritiek niet eens. Zij vindt dat het de verantwoordelijkheid is van het bestuur van het fonds om het geld goed te besteden; daar moet de gemeenteraad zich zo min mogelijk mee bemoeien. Dat vertrouwen moet de raad nu juist aan de ondernemers zelf geven, aldus de wethouder. De PvdA is het daarmee falikant oneens. Komduur: “Die opstelling van de wethouder is voor ons reden om tegen het voorstel te stemmen.”

Kritiek was er ook over de besteding van het geld waar het fonds over beschikt. Volgens het CDA ligt er veel geld op de plank dat niet wordt uitgegeven. Ook Eerlijk Alternatief maakt zich daar zorgen over. De zorgsector is in Pijnacker-Nootdorp niet georganiseerd en juist voor die groep ondernemers is er dus veel geld in kas dat niet wordt besteed.