Kwart bestuurders vermijdt rijden in het donker

Vanaf aanstaande zondag worden de dagen korter en de nachten langer en gaan we weer vaker de weg op in het donker. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij.

Ruim twee derde van de Nederlandse bestuurders ervaart ongemakken bij rijden in het donker. Een kwart laat de auto zelfs het liefst voor de deur staan zodra de duisternis intreedt. Bijna 60 procent van de bestuurders geeft aan de
rijstijl aan te passen wanneer zij in het donker de weg op gaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 1.100 Nederlanders. De retailketen voerde dit onderzoek uit in aanloop naar de wintertijd en werkt samen met de ANWB om bewustwording te vergroten van het belang van goed zicht in het verkeer. Met name op het moment waarop procentueel de kans op verkeersongevallen het grootst is: in het donker.
Met name vrouwen geven aan ongemakken te ervaren tijdens het rijden in het donker . Daarnaast voelen vrouwen zich vaker onzeker  en onveilig  wanneer zij rijden in het donker.

Mensen die in het donker rijden hebben 160 procent meer kans op een ongeluk dan autobestuurders bij daglicht. De meeste ongelukken vinden plaats in de avondspits o.a. op de A12, A4 en A13.

Het is voor veel mensen bekend dat het belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat goed kunnen zien wanneer je zélf deelneemt aan het verkeer misschien wel net zo belangrijk is. Zorg dus dat je de juiste maatregelen neemt om je zicht zo scherp mogelijk te houden. Als bestuurder, fietser of voetganger.

Goed zicht begint bij jezelf. Dit (h)erkent ANWB ook als een van de partners van
Specsavers.