Leegstand in Ackershof biedt kansen voor ‘schuifplan’

De leegstand in winkelcentrum Ackershof in het centrum van Pijnacker is vervelend, maar biedt ook goede kansen om het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Het geeft de mogelijkheid voor een zogenaamd schuifplan, waarmee er ruimte kan worden gemaakt voor een zogenaamde trekker in de vorm van een nieuwe supermarkt in Ackershof. Dat zei wethouder José van Egmond (economische zaken) dinsdagavond tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar en later.

Van Egmond vertelde de raad dat zij in de afgelopen weken uitgebreid heeft gesproken met vastgoedeigenaar ABB, eigenaar van de winkelpanden in Ackershof. ABB is niet zo pessimistisch over de leegstand in het centrum. Door winkels te verschuiven kan het winkelcentrum juist aantrekkelijker worden. Over het schuifplan zijn al gesprekken gaande met de winkeliers. Dat project zou eind 2017 kunnen worden afgerond.

De wethouder heeft ook met de vastgoedeigenaar gesproken over de huurprijzen, waarover de laatste tijd verhalen de ronde doen dat die torenhoog zouden zijn en dus onbetaalbaar voor veel winkeliers. Volgens Van Egmond valt het met die huurprijzen wel mee, en ook heeft ABB laten weten dat er altijd over de huurprijs overlegd kan worden als een middenstander die niet kan opbrengen. “Vaak is het opzeggen van het contract ook een signaal om over de huurprijs te praten, en dat gebeurt dan ook meestal”, aldus de wethouder.

Van Egmond meldde verder dat zich meerdere ondernemers bij ABB hebben gemeld die zich in het Witte Huis willen vestigen. Ze verwacht dat daar over twee of drie maanden een nieuw horecabedrijf geopend kan worden. Ook voor het pand van C&A, dat half volgend jaar leeg komt omdat het kledingwarenhuis uit Pijnacker verdwijnt, hebben zich meerdere belangstellenden gemeld.