Leerlingen Muziekschool laten horen wat ze kunnen

Leerlingen van Muziekschool Pijnacker geven vrijdag 30 juni een zomerconcert in de Ontmoetingskerk. Ouders, opa’s en oma’s, klasgenoten en anderen zijn dan welkom om te komen luisteren naar wat de leerlingen in het afgelopen jaar hebben opgestoken. Dat concert, dat elk jaar wordt gegeven, is altijd heel gezellig, zegt bestuurslid Agnes Melis. “Ik noem het altijd dorpsgezelligheid.”

Voor de leerlingen is het leuk dat ze naast de wekelijkse lessen ook geregeld een podium hebben, waar ze voor publiek kunnen spelen. Bijna alle instrumenten zijn tijdens de uitvoering wel vertegenwoordigd, en mogelijk doen er ook enkele volwassenen mee. Sinds begin dit jaar wordt er op de muziekschool ook aan hen lesgegeven. “Tot 1 januari gaven we alleen muziekles aan kinderen en jongeren tot 21 jaar. Maar vanaf dit jaar zijn we de subsidie van de gemeente kwijt. Daar hadden we ons al enkele jaren op voorbereid. Een van de maatregelen is dat er nu dus ook volwassenen muziekles kunnen krijgen. De docenten kunnen dat prima aan, want dat zijn allemaal professionals die conservatorium hebben gedaan.”

Projecten op school

Ook op andere manieren weet de muziekschool zonder subsidie van de gemeente het hoofd boven water te houden. “We geven nu les in basisschool de Schatkaart, dat is veel goedkoper dan de ruimte die we tot en met vorig jaar van de gemeente huurden. En we doen ook leuke projecten op school. Zo doen we mee aan het landelijke project Muziekimpuls, waarbij onze docenten iedere week een uur les op de basisschool geven, samen met de leerkracht. Daar krijgen we dan van Muziekimpuls subsidie voor. Tot nu toe is dat alleen op basisschool Triangel in Delfgauw, maar dat zouden we ook wel op andere scholen willen.” Ook in de Schatkaart werken de vakdocenten mee aan een muziekproject, ter compensatie van de lagere huur die de muziekschool in die school hoeft te betalen.

De leerlingenuitvoering vrijdag in de Ontmoetingskerk geeft een goed beeld van wat de muziekschool zoal met de leerlingen weet te bereiken. Ook kinderen en volwassenen die muziekles zouden willen, zijn daar welkom om de sfeer te komen proeven. De uitvoering begint om 19 uur. Wie wil weten hoe het lesrooster in elkaar zit en wat de kosten zijn, kan het beste kijken op de website van de muziekschool.