Lezing HGOP druk bezocht

Hollanders in Huis. Dat was de titel van de drukbezochte lezing donderdagavond van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker in gebouw De Acker. Cultuurhistoricus en museumdocent Hoo Man Chan hield een boeiend betoog waarin hij veel vertelde over de schilderijen en tekeningen uit de collectie van het Britse koningshuis. De zijn dit najaar te zien in het Mauritshuis in Den Haag. Bij de lezing in Pijnacker was er veel belangstelling voor.

Hoo besprak veel kunstenaars uit rond 1600, zoals Gerard Terborch en zijn barokstijl, Gabriël Metsu, eveneens uit 1600, en ook Johannes Vermeer. De historicus legde uit hoe Vermeer zijn werk opbouwde en wat er werd bedoeld met de losbandigheid in zijn schilderijen, lustopwekkende uien en oesters, overspelige mannen en vouwen, wegvliegende vogels, kantklossen (staat voor deugdzaamheid, daarom ook de vele kanten kleedjes) en schedels (staat voor eindigheid).

 

Een fijne avond dus voor mensen die van kunst houden en die ervan kunnen genieten. En dat zijn er heel wat bij het Historisch Genootschap.

(foto Lia van Halderen)