Liberaal Lokaal blij met aansluiting bij Gemeentebelangen

De fractie van Liberaal Lokaal in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp gaat per 1 januari samen met Gemeentebelangen. Fractielid Kees Jongh is daar erg blij om. “Misschien kan het zelfs nog wat eerder. We moeten met de gemeente nog wat afspraken maken over budgetten en dergelijke, maar verder staat niets meer in de weg om bij Gemeentebelangen aan te sluiten.”

De gesprekken over het samengaan van de fracties zijn snel en heel plezierig verlopen, zegt Jongh. “De aanleiding was de samenvoeging onlangs van LPN en Gemeentebelangen. Vivian Noordzij en ik hebben elkaar toen eens aangekeken en ons afgevraagd of wij niet hetzelfde moesten doen. We hebben daar een paar weken met elkaar over gesproken, en daarna hebben we contact opgenomen met Gemeentebelangen. Daar reageerde men meteen ook enthousiast. We hebben nog wel even moeten praten over de portefeuilleverdeling, maar dat verliep ook uiterst plezierig, daar waren we snel uit.”

Het samengaan van de raadsfracties is ook niet revolutionair, omdat in de gemeenteraad hun standpunten  vaak overeenkomen. Ook werkten de fracties  al vaak samen bij het indienen van moties en amendementen.

Enthousiast

Ook de fractie van Gemeentebelangen zelf reageert enthousiast op de samenvoeging. Volgens fractievoorzitter Ina Mantjes past het in de lijn om de versnippering van lokale partijen tegen te gaan. Daarnaast stelt Mantjes in een verklaring dat haar fractie de kennis en ervaring van Vivian Noordzij en Kees Jongh uitstekend kunnen gebruiken in de fractie.

Door de samenvoeging van Gemeentebelangen, LPN en Liberaal Lokaal ontstaat de grootste fractie in de Pijnackers-Nootdorps gemeenteraad. GB telt straks acht fractieleden (waarvan een buiten de raad), en ook heeft de fractie een wethouder in het college. Gemeentebelangen zit binnen het politieke spectrum rechts van het midden.

Met stoelen schuiven

De samenvoeging betekent ook dat er in de vergaderingen van de gemeenteraad letterlijk met stoelen moet worden geschoven. Tot nu toe zat de fractie van Liberaal Lokaal in de raadszaal direct rechts naast  de voorzitter, en daarna volgen de plekken van CU-SGP, CDA en VVD. Er zal dus ‘op rechts’ wat van plek gewisseld moeten worden om Gemeentebelangen bij elkaar te laten zitten.