Literaire lunch 3 februari met Jan Terlouw

Op 3 februari 2019 is er een Literaire Lunch in Theater ’t Web in Bleiswijk. Elke gang van deze driegangenlunch wordt vooraf gegaan aan een voordracht van dichters.

Een mooi programma
Jeroen den Harder en Cora van der Lee vormen het voorgerecht. Jan Terlouw het hoofdgerecht en Mark Boninsegna met zijn afsluiting het nagerecht. De muziek wordt verzorgd door: Trio le Chat, bestaande uit: Irene Haket (Klarinet), Elvira Sciarone (Viool) en Henk Grootveld (Gitaar).

Initiatief nemers
Jeroen den Harder en Arie van Driel hebben ook dit jaar weer het initiatief genomen om samen met Bibliotheek Oostland een mooi programma neer te zetten. Omdat Jan Terlouw dit jaar met zijn bundel debuteert en bekend is als schrijver, was het voor Jeroen niet zo moeilijk om Jan Terlouw te laten uitnodigen voor deze bijzondere middag. Jeroen zegt hierover: “Ik las in augustus dat Jan Terlouw met een bundel komt op zevenentachtig jarige leeftijd. Als dichter vond ik dit een bijzonder mooie gelegenheid om hem uit te (laten) nodigen. Jan Terlouw heeft niet eerder een bundel uitgebracht, ik zou de naam “dichter in de dop” dus eigenlijk moeten afstaan aan hem”.

Jan Terlouw
Dit jaar komt Jan Terlouw voordragen uit zijn debuutbundel. Jan Terlouw schreef gedichten om zijn gedachten tot de kern terug te brengen voordat hij een essay schreef of wanneer hij een lezing voorbereidde. Vingeroefeningen en gelegenheidswerk dus. Vertrouwde thema’s komen terug in zijn traditionele (qua rijm en ritme) gedichten: natuur, leven en liefde, kunst en politiek en vrijheid en verantwoordelijkheid. Verstaanbare en toegankelijke gedichten en cabaret- en liedteksten, waarvan de aanleiding soms wordt toegelicht in een voetnoot.  De gedichten waren niet per se geschreven met de bedoeling het te publiceren. Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 te Amsterdam. Hij debuteerde in 1970 als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Naast zijn carrière als jeugdboekenschrijver was hij actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer.

Jeroen den Harder
ALLES OP Z´N PLEK is de eerste dichtbundel van dichter Jeroen den Harder. Zijn debuutbundel kenmerkt zich door de veelal zeer persoonlijke gedichten, die de lezer een even eerlijke als emotionele inkijk in zijn leven bieden. Jeroen den Harder, een dichter in de dop, schreef liefst honderd gedichten. Mooie gedichten. Ontroerend mooi, zelfs. Vol warmte, verlangen en gemis. En troost, niet te vergeten. In zijn debuutbundel biedt Jeroen den Harder ook volop de ruimte aan vrolijke gedichten. Hier met een glimlach, daar met een stralende lach en tussendoor met een knipoog.

Cora van der Lee
Cora van der Lee uit Bergschenhoek schreef met verschillende dichters mee aan de gedichtenbundel ‘Eindeloos’ met gedichten over gemis, troost, verdriet en herinnering. Verder schreef zij mee aan de bundel “Leven”

Mark Boninsegna
Met Levensinkt debuteert de in Rotterdam en omstreken al ruimschoots gevestigde dichter Mark Boninsegna. Zijn poëzie omarmt klassieke ingrediënten als pathos, erotiek en verlossing. We mogen dan al even onderweg zijn in de 21-ste eeuw, dat betekent niet dat onze ziel, of wat daar voor doorgaat, ook al een verzameling data is geworden. In krachtige, afgebeten (Rotterdamse) regels tekent Boninsegna de ‘condition humaine’ van de digitale mens, die vooral zoekt (en weinig vindt). Met een vaak expliciet verlangen ergens een glimp van herkenning of verbroedering op te vangen, incasseert Boninsegna de nederlaag of viert hij de overwinning, niet te zuinig, maar op z’n Italiaans.

Muzikale begeleiding
muziek wordt verzorgd door: Trio le Chat, bestaande uit: Irene Haket uit Pijnacker (Klarinet), Elvira Sciarone (Viool) en Henk Grootveld (Gitaar).

De presentatie is in handen van Manuela Bijl

Datum en aanvang
Datum: 3 februari 2019
Tijd: 11.45 – 14.45

Locatie: Theater ’t Web
Nachtegaallaan 4
2665 EH Bleiswijk

Toegangskaarten kosten € 25,00 en zijn te bestellen bij Bibliotheek Oostland 

   

Initiatiefnemers Arie van Driel en Jeroen den Harder

Stadsdichter Lansingerland Mark Boninsegna