Maatschappelijke diensttijd populairder dan ooit!

2020 is hèt jaar van een maatschappelijke diensttijd. Jongeren kunnen hun talenten ontdekken, ervaring opdoen, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd een steentje bijdragen. Ze nemen deel aan projecten door het hele land en corona weerhoudt ze daar niet van. Integendeel. Recent onderzoek laat zien dat er dit jaar bijzonder veel interesse is in het doen van een MDT: maar liefst 800.000 jongeren geven aan zich vrijwillig te willen inzetten voor een ander.

Nu corona een groot deel van het sociale leven stillegt, is er meer interesse dan ooit. Van meedraaien in een buurthuis tot zwemles geven aan statushouders en van evenementen organiseren tot sporten met kinderen. Juist in deze tijd blijkt een maatschappelijke diensttijd een mooi initiatief voor de twijfelaars, carrièremakers, schoolverlaters en wereldverbeteraars.

Nieuwe vaardigheden

Zo’n 16.000 jongeren deden of doen op dit moment hun MDT bij meer dan 1.300 organisaties. MDT is vrijwillig, sluit aan bij de interesses van jongeren en deelnemers worden tijdens hun project begeleid. Jongeren doen MDT om uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld om te onderzoeken wat ze willen worden of omdat ze iets goeds willen doen voor de samenleving. Ook de reacties na deelname zijn positief. De helft van de ondervraagden weet dan beter wat er qua werk bij hen past en wat ze leuk vinden, tweederde is blij met de versterking van het cv en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

YourCube

In Pijnacker-Nootdorp is YourCube zo’n plek om je maatschappelijke diensttijd te doen. Als je 80 uur hebt volgemaakt, dan ontvang je de Europass. Dat is een Europees erkend certificaat dat aantoont wat jij hebt betekend voor de maatschappij.

Boodschappendienst

De afgelopen zomer hebben YourCubers al hard gewerkt aan veel nieuwe contacten én samenwerkingen binnen Pijnacker-Nootdorp. Zo hebben tientallen jongeren uit Pijnacker-Nootdorp hebben het afgelopen half jaar regelmatig boodschappen gedaan voor zieken of ouderen. Een dankbare hulpdienst die jongeren met veel passie doen en waar ouderen erg dankbaar voor zijn. Afgelopen week werd voor de 200e keer een volle boodschappentas afgeleverd bij een dorpsgenoot.

Werkoverleg in Cultura&Zo

Op dinsdagochtend kun je het team van YourCube vaak vinden in Cultura & Zo in Nootdorp. Ze houden er dan werkoverleg op 1,5 meter afstand.

Doe jij mee?

We gaan weer een onzekere tijd tegemoet met nieuwe maatregelen rond het coronavirus. Juist nu kunnen onze jonge vrijwilligers van betekenis zijn voor mensen die hulp en aandacht nodig hebben.

Heb jij ideeën, suggesties of tips? Neem gerust contact op. Via mail: info@youngconnection.nl of kijk op: https://www.doemeemetmdt.nl/projecten/yourcube

Foto: Werkoverleg in Cultura & Zo in Nootdorp