Mannelijke stamceldonoren hard nodig in Zuid-Holland

Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Zuid-Holland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties.

De Match van je Leven
Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, start nu de campagne ‘De Match van je Leven’ en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor. Onderzoek wees uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen. In Zuid-Holland zijn op dit moment zo’n 78.819 stamceldonoren in de leeftijd van 20-55 jaar. Meer mannelijke stamceldonoren zorgen veel meer matches, zodat meer levens kunnen worden gered.

Vaak laatste kans
Ieder jaar krijgen 9000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker zoals bijvoorbeeld leukemie. Voor deze patiënten is een stamceltransplantatie vaak een laatste kans om te genezen. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.

Donorarts bij Stichting Matchis Mirjam Fechter verduidelijkt: “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patient.”

Oranjevoetballers
Oranje spelers Cody Gakpo en Luuk de Jong zijn onderdeel van de campagne. Het doel is om in totaal 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. Gakpo en de Jong schrijven zich in als stamceldonor en gaan tijdens de campagne op zoek naar nog 9.999 anderen, waarmee ze een team vormen om die ene match te vinden.

Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aansluiten via het online platform http://www.matchvanjeleven.nl