NL Doet-vrijwilligers maken voorleeskisten bij Ipse Nootdorp

Op de Nootdorpse vestiging van Ipse de Bruggen was een groep vrijwilligers vrijdag actief met het maken van voorleeskisten voor de bewoners. Het ging om kisten met houten kaarten met  hele korte verhaaltjes, met daarop poppetjes, vlinders, zakjes met materiaal om aan te voelen en andere zintuigelijke hulpmiddeltjes voor de doelgroep met een beperkt geestelijk niveau.

“Het is heerlijk om de bewoners daar mee bezig te houden. Wij vertellen dan het verhaaltje of bijvoorbeeld wat je op de boerderij ziet, en de cliënten krijgen daar dan via al die poppetjes en hulpmiddeltjes een beeld bij, door ze vast te houden, te voelen enzovoort”, vertelt Gerry, een van de groepsleiders in het centrum voor dagbesteding. “Heerlijk dat we die kisten door middel van deze vrijwilligersactie hebben kunnen samenstellen. We komen daar zelf normaal gesproken niet aan toe.”

Enkele van de vrijwilligers waren ouders van Ipse-bewoners, die een voorleeskist voor hun eigen kind konden maken.

In de voorleeskisten zitten kaarten met korte verhaaltjes en voorwerpen en andere hulpmiddelen die de cliënten kunnen vasthouden, voelen, ruiken enzovoort.