Nog maar één adoptieouder voor een afvalbak

Het loopt nog niet storm met de aanmelding van adoptieouders voor afvalbakken die in de gemeente dreigen te worden verwijderd. Het is al sinds 1 februari mogelijk, maar tot nu toe heeft zich nog maar één gegadigde gemeld die zich over zo’n afvalbak wil ontfermen. Met deze inwoner wordt binnenkort gesproken om te zien of deze voor adoptie in aanmerking komt. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de fractie van de PvdA naar aanleiding van het besluit om een aantal weinig gebruikte afvalbakken in de gemeente te verwijderen.

De PvdA en ook de Partij voor de Dieren lieten in schriftelijke vragen aan het college weten ongerust te zijn over het besluit. De fracties willen weten of het weghalen van afvalbakken niet zal leiden tot meer zwerfvuil in de gemeente. Het college van B & W denkt dat dat meevalt, omdat meer afvabakken niet automatisch betekent dat er dan minder zwerfvuil is. De plek waar de afvalbakken staan is daar meer van invloed op.

De 61 afvalbakken die op de nominatie staan om geëlimineerd te worden (23 in Pijnacker, 29 in Nootdorp en 9 in Delfgauw) staan niet op de plekken waar de gemeente prioriteit aan geeft, zoals bij winkelcentra, op grotere speelplekken en op strategische plaatsen in de wijken waar veel mensen voorbij komen. “Er worden alleen afvalbakken verwijderd die slecht gebruikt worden of die worden gebruikt voor afvalstromen waarvoor ze niet zijn bedoeld”, aldus het college.

Het weghalen van de bakken levert per jaar een besparing op van ruim € 12.500 per jaar. Op de bakken waar het om gaat verschijnt binnenkort een rode sticker met de tekst ‘Deze afvalbak gaat binnenkort weg’. Omwonenden die het verdwijnen van zo’n bak aan het hart gaat kunnen deze dus adopteren. Zij moeten er dan voor zorgen dat de bak geregeld wordt geleegd.

Zie ook dit bericht